Βαθμολογία

Οι πληρότητες στα ξενοδοχεία

Σε ρυθμούς καλοκαιριού κινείται ο τουρισμός. Αισιόδοξοι ότι οι πληρότητες θα ξεπεράσουν το 80% είναι οι ξενοδόχοι στους χειμερινούς προορισμούς, καθώς οι κρατήσεις κινούνται ανοδικά και αυξάνονται όσο πλησιάζουμε στις μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Εκτιμούν λοιπόν ότι οι μονάδες τους θα «γεμίσουν» την τελευταία στιγμή και σημειώνουν πως οι τιμές διατηρούνται σε χαμηλά επίπεδα προκειμένου να προσελκύσουν επισκέπτες. Παράλληλα, όμως, σημειώνουν ότι το μεγάλο «δράμα» είναι το κόστος θέρμανσης, που «ροκανίζει» το 1/3 του τζίρου τους.

Αράχοβα, Καρπενήσι, Καλάβρυτα βρίσκονται ανάμεσα στους πλέον δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς και η κίνηση των κρατήσεων εξελίσσεται ομαλά, ενώ θετικά είναι τα μηνύματα από Ιωάννινα, Αρκαδία και Δράμα.

Οι ξενοδόχοι στην Ευρυτανία εκτιμούν ότι οι πληρότητες την περίοδο Χριστουγέννων-Πρωτοχρονιάς θα είναι αυξημένες, γεγονός που όμως δεν θα αποτυπωθεί στο ταμείο λόγω αυξημένου λειτουργικού κόστους. Ηδη, όπως αναφέρει ο πρόεδρος των ξενοδόχων Ευρυτανίας, Π. Μαντζούκας, οι πληρότητες προσεγγίζουν το 90% για το τριήμερο των Χριστουγέννων, ενώ για την Πρωτοχρονιά και τα Φώτα οι κρατήσεις είναι της τάξης του 75%. Μεγάλο είναι το εύρος των τιμών για τα δίκλινα δωμάτια με πρωινό καθώς ξεκινούν από τα 55 ευρώ και φτάνουν τα 150 ευρώ στα 5άστερα ξενοδοχεία.

Η Αράχοβα έχει ξεκινήσει να ζει στους ρυθμούς του χιονοδρομικού της κέντρου και της αυξημένης χειμερινής κίνησης. Ηδη οι πληρότητες για τα Χριστούγεννα είναι στο 90% και όπως λέει ο πρόεδρος των ξενοδόχων Αράχοβας, Γ. Γεωργακός, φέτος καταγράφονται περισσότερες διανυκτερεύσεις. Ανοδικά κινούνται οι κρατήσεις για την Πρωτοχρονιά και τα Φώτα.

Ομως τα έσοδα δεν ακολουθούν την άνοδο των κρατήσεων. Οι λόγοι είναι δύο, όπως σημειώνει ο κ. Γεωργακός, το ιδιαίτερα υψηλό κόστος της θέρμανσης και το γεγονός ότι πολλοί ξενοδόχοι έχουν προχωρήσει σε μειώσεις τιμών. Οι τιμές για ένα δίκλινο δωμάτιο με πρωινό ξεκινούν από 45 ευρώ, ενώ ο μέσος όρος τιμών κυμαίνεται στα 90 ευρώ.

Στα Καλάβρυτα οι πληρότητες για τα Χριστούγεννα άγγιξαν ήδη το 100%, ενώ η ζήτηση για την Πρωτοχρονιά και τα Φώτα είναι μεγάλη με τις πληρότητες να ξεπερνούν από τώρα το 85%.

Οπως αναφέρει ο πρόεδρος των ξενοδόχων της περιοχής, Κ. Δαφαλίας, για τους επιχειρηματίες της περιοχής το κόστος θέρμανσης «ροκανίζει» το 25% του τζίρου τους και για πολλές μονάδες φτάνει ακόμη και τις 40.000 ευρώ τη διάρκεια της χειμερινής σεζόν. Ανάλογα με τη μονάδα η τιμή σε δίκλινο με πρωινό ξεκινά από τα 50 ευρώ και φτάνει τα 150 ευρώ (την ημέρα).

Στα Ιωάννινα (Ζαγοροχώρια-Μέτσοβο) οι πληρότητες στα ξενοδοχεία διαμορφώνονται στο 80% για τα Χριστούγεννα και στο 90% για την Πρωτοχρονιά. Σύμφωνα με τον πρόεδρο των ξενοδόχων Ιωαννίνων, Κ. Βλάχο, τα 5άστερα ξενοδοχεία, καθώς έχουν ιδιαίτερα ελκυστικές προσφορές, προσελκύουν τον μεγαλύτερο όγκο των επισκεπτών. Οι τιμές στα καταλύματα ξεκινούν από τα 25-30 ευρώ (δίκλινο με πρωινό) και φτάνουν τα 120 ευρώ στα 5άστερα ξενοδοχεία.

Στην ορεινή Αρκαδία, οι πληρότητες στα ξενοδοχεία την περίοδο των γιορτών βρίσκονται στο 70% με ανοδική τάση. Ο πρόεδρος των ξενοδόχων Αρκαδίας, Κ. Μαρινάκος, εκτιμά ότι το ποσοστό θα κινηθεί σε επίπεδα 90% για τα Χριστούγεννα και 80% με 85% για την Πρωτοχρονιά και τα Φώτα.

Το κόστος θέρμανσης «καίει» τους ξενοδόχους της περιοχής, ενώ οι μειώσεις στις τιμές των δωματίων περιορίζουν σημαντικά τους τζίρους των τουριστικών μονάδων.

Οι τιμές στα δίκλινα δωμάτια με πρωινό ξεκινούν από τα 40 ευρώ και σε κάποιες μονάδες ξεπερνούν τα 90 ευρώ. Ωστόσο πολλοί επιχειρηματίες προσφέρουν ειδικά εορταστικά πακέτα με ημιδιατροφή, δραστηριότητες εναλλακτικής άθλησης κ.ά., σε ιδιαίτερα ελκυστικές τιμές.

Στη Δράμα οι πληρότητες λίγες μέρες πριν από τα Χριστούγεννα βρίσκονται στο 60% και η ελπίδα των ξενοδόχων είναι ότι με τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής θα ανεβούν στο 90%. Την ίδια προσδοκία έχουν και για την Πρωτοχρονιά και τα Φώτα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των ξενοδόχων της περιοχής, Αγγελο Καλλία, και στην περιοχή το κόστος της θέρμανσης «τρώει» μεγάλο μέρος των εσόδων των ξενοδόχων

Από 50 ευρώ

Οι τιμές για ένα δίκλινο δωμάτιο με πρωινό την περίοδο των εορτών στη Δράμα ξεκινούν από 50 ευρώ ενώ οι ξενοδόχοι της περιοχής έχουν δημιουργήσει ειδικά εορταστικά πακέτα διακοπών που μειώνουν περαιτέρω τη διαμονή. Παράλληλα η «Ονειρούπολη» θα λειτουργεί μέχρι και τις 6 Ιανουαρίου, ενώ από τις 14 Δεκεμβρίου λειτουργεί και το χιονοδρομικό κέντρο. Στα Τρίκαλα ο «Μύλος των Ξωτικών» γεμίζει τα ξενοδοχεία, ενώ αντίθετα οι πληρότητες είναι χαμηλές σε Καλαμπάκα, Ελάτη και Περτούλι.

Οπως μας λέει ο πρόεδρος των ξενοδόχων της περιοχής, Γιάννης Κουρούπας, στα Τρίκαλα οι πληρότητες έχουν ήδη ξεπεράσει το 90% με τις τιμές στα δίκλινα δωμάτια με πρωινό να κυμαίνονται από 70-90 ευρώ.

Αντίθετα, στην Καλαμπάκα εκτιμάται ότι οι πληρότητες δεν θα ξεπεράσουν το 55% με 60% για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Οι τιμές στα δίκλινα δωμάτια με πρωινό ξεκινούν από τα 40 ευρώ και φτάνουν στα 80 ευρώ. Το κόστος της θέρμανσης αποτελεί «αγκάθι» για τους ξενοδόχους της περιοχής καθώς «καίει» το 25% του τζίρου τους.

Πηγή: ethnos.gr