Βαθμολογία

Tρεις αλλαγές στα πρόστιμα για ληξιπρόθεσμα

Σε τρεις βελτιωτικές αλλαγές της τελευταίας στιγμής στη διάταξη για την επιβολή προστίμων στις ληξιπρόθεσμες οφειλές προέβη ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Συγκεκριμένα, επαναφέρεται ο νόμος που ψηφίστηκε τον περασμένο Ιούλιο για τον φορολογικό κώδικα, ορίζεται ότι η επιβολή το προστίμων θα γίνεται έξι μήνες μετά τη λήξη της προθεσμίας της πληρωμής, αντί για δύο, όπως αρχικά προβλεπόταν, και ξεκαθαρίζεται ότι τα πρόστιμα αφορούν μόνο φορολογικές οφειλές και όχι άλλες οφειλές όπως για παράδειγμα πολεοδομικές.

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, η βελτίωση έγινε προκειμένου να μην υπάρχει οποιαδήποτε αμφιβολία για τις προθέσεις της κυβέρνησης. Σημειώνεται ότι το άρθρο αυτό είχε δεχτεί τα πυρά όχι μόνο της αντιπολίτευσης αλλά και βουλευτών της συμπολίτευσης.

«Διαβάζω ακόμα Μαρξ, Λένιν (ζήτησε συγγνώμη από την Αλέκα Παπαρήγα) και θέλω να απαντήσω στον κύριο Τσίπρα ότι ακόμα και τώρα προσπαθώ να συνθέσω απόψεις! Ο κ. Τσίπρας πιστεύει σε δημιουργία πλούτου από αέρα κοπανιστό ! Με τον τσαμπουκά του λεει ότι δεν θα πληρώσει τα δάνεια που έχει πάρει η χώρα ...Θα πέσει σύντομα στην θάλασσα» ανάφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός απαντώντας στην επίθεση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Nωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών αντέτεινε στις επικρίσεις ότι οι ρυθμίσεις για τις ληξιπρόθεσμες ισοδυναμούν πλήρως με επανάληψη της ισχύουσας ρύθμισης του κώδικα φορολογικής διαδικασίας που ψηφίστηκαν τον Ιούνιο. Τόνισε ότι η επίμαχη διάταξη «εναρμονίζει το καθεστώς της είσπραξης με τις ισχύουσες διατάξεις. Τίποτα καινοφανές δεν εισάγεται».

Ο κ. Στουρνάρας ανέφερε δε ότι «με το προηγούμενο καθεστώς τα πρόστιμα ήταν στο 60%, στο 100% και στο 120% της οφειλής, ενώ τώρα αφού καταστεί ληξιπρόθεσμη η οφειλή, το πρόστιμο θα είναι 10% και θα φτάσει στο 30% μετά από πάροδο δυο ετών. Επίσης δεν θα επιβάλλεται κανένα πρόστιμο σε όποιον έχει ενταχθεί σε ρύθμιση και το επιτόκιο θα είναι όσο μπορούμε χαμηλότερο με απόφαση του υπουργού Οικονομικών».

«Σημειώνεται αντιστροφή της πραγματικότητας. Αδικαιολόγητες αντιδράσεις στα ΜΜΕ που οδηγεί σε παραπληροφόρηση του λαού» ανέφερε. «Μειώνουμε το ποσοστό των προστίμων από 120% σε 20% και μας λοιδορούν;» διερωτήθηκε.

Πηγή: skai.gr