Βαθμολογία

FIFA: Τιμώρησε τον Σίμουνιτς

Ο Γιόσιπ Σίμουνιτς δεν θα γευθεί τη χαρά της συμμετοχής στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας, αφού η πειθαρχική επιτροπή της FIFA τιμώρησε τον Κροάτη διεθνή αμυντικό με αποκλεισμό δέκα αγωνιστικών για νεοναζιστικά συνθήματα και χειρονομίες, στον αγώνα ρεβάνς των πλέι οφ με την Ισλανδία.

«Αφού λάβαμε υπόψη όλα τα στοιχεία της υπόθεσης, και ειδικότερα δεδομένης της σοβαρότητας του περιστατικού, η επιτροπή αποφάσισε να αποκλείσει τον παίκτη από 10 επίσημους αγώνες» ανακοίνωσε η διεθνής ποδοσφαιρική συνομοσπονδία, επισημαίνοντας ότι ο Σίμουνιτς, μαζί με οπαδούς, φώναξε έναν κροατικό χαιρετισμό, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου από τη φασιστική κίνηση των «Ουστάσι».

«Κατά συνέπεια, η επιτροπή συμφώνησε ότι αυτός ήταν ένας χαιρετισμός που περιείχε διακρίσεις που αφορούν, μεταξύ άλλων, τη φυλή, τη θρησκεία ή την καταγωγή και έτσι θίγεται η αξιοπρέπεια μιας ομάδας προσώπων» υπογράμμισε στο σκεπτικό της η επιτροπή της FIFA.

Στο τέλος του αγώνα με την Ισλανδία (η Κροατία νίκησε με 2-0), ο 35χρονος Σίμουνιτς πήρε το μικρόφωνο στο στάδιο «Μάξιμιρ» του Ζάγκρεμπ και στράφηκε προς τις κερκίδες για να φωνάξει «Za dom» (για την Πατρίδα), φράση στην οποία το κοινό απάντησε «Spremni» (έτοιμος).

Αυτός ο χαιρετισμός αλλά και η απάντηση σχετίζεται ευθέως με το φιλοναζιστικό κροατικό καθεστώς των Ουστάσι, το οποίο έδρασε το διάστημα 1941-1945 και κατηγορείται ότι καταδίωξε βάναυσα Εβραίους, Σέρβους, Τσιγγάνους και αντι-φασίστες Κροάτες.

Ο Σίμουνιτς, ο οποίος αγωνίζεται στην Ντιναμό Ζάγκρεμπ, είχε δηλώσει πως δεν κατάλαβε ότι έκανε κάτι λάθος. Η FIFA, όμως, εκτός της βαρύτατης τιμωρίας επέβαλε στον ποδοσφαιριστή και πρόστιμο 30.000 ελβετικών φράγκων.