Βαθμολογία

Ώς τις 30 Ιουνίου οι φορολογικές δηλώσεις για το 2014

Μέχρι τις 30 Ιουνίου θα υποβληθούν το νέο έτος οι δηλώσεις φορολογίας των εισοδημάτων του 2013, ενώ από το 2015 και μετά οι δηλώσεις θα πρέπει να υποβάλλονται το αργότερο μέχρι το τέλος Απριλίου κάθε έτους, ξεκαθάρισε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης μιλώντας στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για τον ενιαίο φόρο ακινήτων.

Όπως είπε ο κ. Μαυραγάνης, «η καταληκτική ημερομηνία της 30ης Απριλίου για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων φυσικών προσώπων ανταποκρίνεται στην διεθνή πρακτική. Για το φορολογικό έτος 2014 προβλέπεται ρητά στο άρθρο 26 παρ. 10 του σχεδίου νόμου ότι η δήλωση υποβάλλεται μέχρι και την 30η Ιουνίου. Άρα, λαμβάνεται μέριμνα για σωστή προετοιμασία της φορολογικής διοίκησης, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να υπάρξει το φαινόμενο και η ανάγκη των παρατάσεων. Άρα, για το 2014 δεν υφίσταται θέμα ή μιλάμε από το 2015 και μετά».

Επίσης, διευκρίνισε ότι δεν αλλάζει τίποτε σε σχέση με τις κατασχέσεις για χρέη προς το δημόσιο. Εξήγησε ότι η διάταξη του άρθρου 46 του κώδικα φορολογικής διαδικασίας σχετικά με την υποβολή συντηρητικής κατάσχεσης δεν διαφοροποιείται σε σχέση με τα μέχρι σήμερα ισχύοντα. Δικαστική απόφαση δεν απαιτείται, τόσο σύμφωνα με το άρθρο 46 του κώδικα φορολογικής διαδικασίας, όπως ψηφίστηκε το καλοκαίρι, όσο και σύμφωνα με τον υφιστάμενο κώδικα είσπραξης δημοσίων εσόδων, το άρθρο 8. Άρα, δεν υφίσταται νέο θέμα.

Οι αρμοδιότητες του ΣΔΟΕ

Όσον αφορά τις προτεινόμενες τροποποιήσεις του ν. 3296/2004 για το ΣΔΟΕ αποβλέπουν ακριβώς στην αντιμετώπιση επικαλύψεων μεταξύ φορολογικής διοίκησης και ΣΔΟΕ για λόγους σαφήνειας και ασφάλειας δικαίου.

Οι αρμοδιότητες προληπτικού και προσωρινού ελέγχου, όπως επίσης εφαρμογής τελωνειακής νομοθεσίας για τις οποίες υπήρχε μέχρι πρότινος επικάλυψη, υπάγονται από τις 31/10/2013 στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων. Από την άλλη πλευρά το ΣΔΟΕ με τη νέα διάρθρωση των αρμοδιοτήτων του εστιάζει στις σοβαρές περιπτώσεις οικονομικών εγκλημάτων, στις εκκρεμείς υποθέσεις για να ολοκληρωθούν και εκεί ακριβώς επικεντρώνεται και μπορεί να αξιοποιηθεί η δυνατότητά του και η εμπειρία που έχει σε ανάλυση και διερεύνηση τέτοιων υποθέσεων.

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ