Βαθμολογία

Διαδίκτυο: Μοίραζαν κλεμμένο τηλεοπτικό σήμα

Ένας 29χρονος διαχειριστή ιστοσελίδας συνελήφθη στο Βόλο για παράβαση του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας ενώ σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος τεσσάρων ατόμων στη Λάρισα και στην Καρδίτσα για παράνομη διανομή τηλεοπτικού σήματος συνδρομητικών υπηρεσιών σε χρήστες του διαδικτύου.

Η διερεύνηση των υποθέσεων ξεκίνησε ύστερα από μηνύσεις, στην Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας & Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, εταιρείας προστασίας οπτικοαουστικών έργων σε βάρος ιστοσελίδας του διαδικτύου και εταιρείας παροχής υπηρεσιών σε ηλεκτρονικά ΜΜΕ για δορυφορική «πειρατεία» των υπηρεσιών που παρείχαν, μέσω παράνομης διανομής του τηλεοπτικού σήματός τους, σε συνδρομητές του διαδικτύου.

Ο 29χρονος, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., εντοπίστηκε μετά από διαδικτυακή έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης και συνελήφθη από κλιμάκιο αστυνομικών στο σπίτι του στο Βόλο στις 11 Δεκεμβρίου.

Οι αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι ο 29χρονος διαχειριζόταν από φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή, ένα σάιτ στο οποίο μπορούσε κανείς να δει, μεταφορτώσει, και να μοιραστεί ταινίες και άλλα αρχεία, τα οποία εμπίπτουν στο νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας και με την αυτόφωρη διαδικασία τον οδήγησαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου. Παράλληλα, εντοπίστηκαν τέσσερις περιπτώσεις «πειρατείας» συνδρομητικών δορυφορικών υπηρεσιών σε Λάρισα και Καρδίτσα.

Στη Λάρισα στις 12 Δεκεμβρίου σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος 39χρονου στο σπίτι του οποίου βρέθηκαν ένας ψηφιακός δορυφορικός δέκτης και ένας εσωτερικός σκληρός δίσκος αποθήκευσης και σε βάρος 31χρονου καταστηματάρχη στα καταστήματα του οποίου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πέντε δορυφορικοί ψηφιακοί δέκτες και ένας σκληρός δίσκος ηλεκτρονικού υπολογιστή με εγκατεστημένο το ειδικό λογισμικό (CCCAM), το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για παράνομη διανομή τηλεοπτικού σήματος συνδρομητικών υπηρεσιών σε χρήστες του διαδικτύου.

Οι έρευνες συνεχίστηκαν την επόμενη μέρα στην Καρδίτσα. Στο σπίτι 39χρονου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τρεις ψηφιακοί δορυφορικοί δέκτες, δύο εσωτερικοί σκληροί δίσκοι αποθήκευσης, δύο αναγνώστες δορυφορικών καρτών, δύο φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές και 18 δορυφορικές κάρτες. Επίσης σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο κατάστημα 37χρονου εντοπίστηκε ένας φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής στον οποίο βρέθηκε επίσης εγκατεστημένο το ειδικό λογισμικό (CCCAM).

Οι δικογραφίες που σχηματίστηκαν σε βάρος των εμπλεκομένων θα υποβληθούν στις κατά τόπους αρμόδιες εισαγγελίες Πρωτοδικών και τα κατασχεθέντα ψηφιακά πειστήρια θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για εργαστηριακές εξετάσεις.

Πηγή: newsit.gr