Βαθμολογία

Εφορία: Προληπτικές κατασχέσεις περιουσίας

Στενεύει ασφυκτικά ο κλοιός σε οφειλέτες και μεγαλοφοροφυγάδες, καθώς το υπουργείο Οικονομικών με «βροχή» διατάξεων στο πολυνομοσχέδιο για το Φόρο Ακινήτων, σκληραίνει τη στάση του, φτάνοντας πολλές φορές στα όρια της νομιμότητας, όπως οι έρευνες κατ' οίκον χωρίς εισαγγελική εντολή, για τις οποίες στελέχη του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζουν ότι υπάρχει σχετική νομολογία.

Το νέο... «φρούτο» του πολυνομοσχεδίου είναι η διάταξη που προβλέπει ότι ακόμα και πριν καταστεί ληξιπρόθεσμη μια οφειλή, θα μπορεί το υπουργείο Οικονομικών να προβαίνει χωρίς δικαστική απόφαση σε συντηρητική κατάσχεση κινητής και ακίνητης περιουσίας! Η διάταξη, που συμπεριλήφθηκε στο πολυνομοσχέδιο του Φόρου Ακινήτων, θα ενεργοποιείται σε επείγουσες περιπτώσεις για τη διασφάλιση της είσπραξης των οφειλόμενων φόρων, αν και θα πρέπει να Υπουργική Απόφαση ή εγκύκλιο να οριστεί ποιες περιπτώσεις χαρακτηρίζονται «επείγουσες».

Πιο στενός γίνεται, επίσης, ο κλοιός για όσους εκδίδουν ή λαμβάνουν εικονικά τιμολόγια αξίας άνω των 150.000 ευρώ, καθώς το υπουργείο Οικονομικών αφενός δεν θα χορηγεί έγγραφα που απαιτούνται για τη μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων, αφετέρου θα δεσμεύει το 50% των καταθέσεων αλλά και του περιεχομένου των θυρίδων του παραβάτη!

Πιο γοργές και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Οικονομικού Εισαγγελέα, γίνονται επίσης οι διαδικασίες για το «μπλοκάρισμα» ύποπτων μεταβιβάσεων περιουσιακών στοιχείων.

Ειδικότερα, σε εξαιρετικές περιπτώσεις που υπάρχουν πληροφορίες ή υπόνοιες ότι ο φορολογούμενος θα προβεί σε μεταβίβαση περιουσιακών του στοιχείων ή προβαίνει σε προπαρασκευαστικές ενέργειες για να εγκαταλείψει τη χώρα ή σε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια που θέτει σε κίνδυνο την είσπραξη του φόρου, η Φορολογική Διοίκηση μπορεί να λαμβάνει με βάση τον εκτελεστό τίτλο μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης, δηλαδή κατασχέσεις, ακόμη και πριν τη νόμιμη ημερομηνία καταβολής της οφειλής ή την κοινοποίηση της ατομικής ειδοποίησης ή την παρέλευση της τριακονθήμερης προθεσμίας που προβλέπεται για την καταβολή της οφειλής!

Πηγή: Iefimerida.gr