Βαθμολογία

Αρχίζουν τη Δευτέρα τα μαθήματα στο ΕΚΠΑ

Απόφαση για δύο νέες 24ωρες απεργίες έλαβαν οι διοικητικοί υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Αθηνών που τάσσονται υπέρ των κινητοποιήσεων, κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή.

Εντούτοις, όπως επεσήμαναν, η απεργία δεν θα περιφρουρηθεί και η πρόσβαση στο Ίδρυμα θα είναι απολύτως ελεύθερη για τους συναδέλφους τους που θα θέλουν να εργαστούν, καθώς και για διδάσκοντες και διδασκόμενους.

Η απόφαση αυτή ανάβει ουσιαστικά το «πράσινο φως» στην έναρξη των μαθημάτων στο ΕΚΠΑ από τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου, ημερομηνία που είχε επιλέξει και η Σύγκλητος για την έναρξη των μαθημάτων.

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη το ΔΣ του συλλόγου των διοικητικών υπαλλήλων είχε ανακοινώσει τη λήξη της απεργίας, ενημερώνοντας τα μέλη του ότι δεν θα τους προσέφερε κάλυψη σε περίπτωση που απείχαν από τα απεργιακά τους καθήκοντα.

Η απόφαση του προεδρείου προκάλεσε την έντονη αντίδραση της απεργιακής επιτροπής, η οποία αμφισβήτησε τη νομιμότητά του και συγκάλεσε τη σημερινή γενική συνέλευση, προκειμένου να αποφασιστεί η πορεία των κινητοποιήσεων.

Στο Πανεπιστήμιο Αθηνών έχουν ξεκινήσει ήδη μαθήματα στις σχολές Ιατρικής, Φαρμακευτικής και Γυμναστικής Ακαδημίας, ενώ υπό κατάληψη τελούσε η Νομική που όμως λήγει τη Δευτέρα.

Πελεγρίνης: Η προσπάθεια είναι να λειτουργήσει το πανεπιστήμιο άμεσα

«Η προσπάθεια από τη διοίκηση του ΕΚΠΑ είναι να λειτουργήσει το πανεπιστήμιο άμεσα» υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο πρύτανής του Θεοδόσης Πελεγρίνης κατά την τοποθέτησή του στη σύνοδο των πρυτάνεων, που διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών, τονίζοντας ότι «η κρίση μπορεί να ξεπεραστεί μόνο μέσω του διαλόγου».

Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ επεσήμανε ότι η εισήγησή του προς τη Σύγκλητο και η απόφασή της την περασμένη εβδομάδα ήταν «τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου να ξεκινήσουν τα μαθήματα με τρόπο ομαλό» και «συγχρόνως το υπουργείο να συνεχίσει το διάλογο».

Σημείωσε ότι η εκπρόσωπος της συγκλήτου Ε.Καραμαλέγκου και ο καθηγητής νομικής Χ.Χρυσανθάκης, που συναντήθηκαν χθες με τον υπουργό, του μετέφεραν ότι η δίωρη συζήτησή τους ήταν «εποικοδομητική» και ότι ανέλαβαν σήμερα να ενημερώσουν τους διοικητικούς, ωστόσο «το κλίμα πυροδοτήθηκε από διαμάχη μεταξύ των απεργών».

«Όλοι μας στην πανεπιστημιακή κοινότητά μας θέλουμε να λειτουργήσει το πανεπιστήμιο. Και όλοι πρέπει να δείξουμε πνεύμα συνεννόησης» τόνισε.

Ο κ. Πελεγρίνης υποστήριξε ότι «ο πρύτανης καθημερινά ασχολείται πολλές ώρες με το να αντιμετωπίζει τις συνεχείς διώξεις της πολιτείας σε βάρος του κι αυτό είναι άδικο και ψυχοφθόρο» και ευχαρίστησε τους συναδέλφους του για τη συμπαράστασή τους.

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ