Βαθμολογία

Σημάδια εκτόνωσης στις κινητοποιήσεις

Προς εκτόνωση βαίνουν, όπως όλα δείχνουν, οι απεργιακές κινητοποιήσεων των γιατρών του ΕΟΠΥΥ, με τον πρόεδρο της ομοσπονδίας, Αθανάσιο Αποστολόπουλο, να μιλά για «ένα πρώτο βήμα από τον υπουργό Υγείας».

Το πρωί της Πέμπτης θα συνέλθει τελικά-αρχικά είχε ανακοινωθεί για το απόγευμα της Τετάρτης- η Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας Γιατρών ΕΟΠΥΥ για να αποφασίσει για το μέλλον των κινητοποιήσεων. Οι συνάδελφοί τους της Αττικής προχωρούν σε έκτακτη γενική συνέλευση το πρωί της Παρασκευής.

O Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, ζήτησε από τους γιατρούς να λήξουν την απεργία τους.

«Αν θέλετε να κάνουμε επί της ουσίας και, πολιτισμένα, συζήτηση, θα λήξετε σήμερα την απεργία σας. Αλλιώς και μεταρρύθμιση θα γίνει και χωρίς εσάς. Αυτό δεν θα είναι καλό ούτε για τη μεταρρύθμιση, αλλά ούτε και καλό για εσάς. Λήξτε την απεργία σας γιατί το κράτος δεν εκβιάζεται» είπε ο υπουργός Υγείας.

Ο κ. Γεωργιάδης παρουσίασε το πόρισμα της Επιτροπής Αξιολόγησης Δομών και Προσωπικού του ΕΟΠΥΥ το οποίο προβλέπει, μεταξύ άλλων, την μετατροπή του ΕΟΠΥΥ σε ασφαλιστικό οργανισμό ο οποίος θα αγοράζει ιατρικές υπηρεσίες τόσο από το δημόσιο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα. Οι μονάδες υγείας του Οργανισμού μεταφέρονται στις Υγειονομικές Περιφέρειες και στον ΕΟΠΥΥ παραμένουν μόνο τα φαρμακεία.

Ο κ. Γεωργιάδης ανακοίνωσε ότι όσοι γιατροί επιθυμούν να μείνουν στο σύστημα, θα εργάζονται σε καθεστώς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, κλείνοντας τα ιατρεία τους.

«Είμαι πρόθυμος να συζητήσουμε τις λεπτομέρειες για τις αμοιβές των γιατρών του ΕΣΥ και το πλαφόν των επισκέψεων. Δεν θα απολύσουμε κανένα. Θέλουμε να λήξει αυτή η διαμάχη, να είστε μαζί μας και όχι απέναντι μας. Λήξτε την απεργία και ελάτε να δούμε τις λεπτομέρειες, να συζητήσουμε και να βρούμε τις μέγιστες δυνατές λύσεις» πρόσθεσε ο κ. Γεωργιάδης.

«Έγινε ένα πρώτο βήμα από τον υπουργό Υγείας», δήλωσε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας γιατρών ΕΟΠΥΥ Αθανάσιος Αποστολόπουλος. Σημείωσε ωστόσο, ότι προϋπόθεση για να λήξει η απεργία είναι να δοθούν από την πλευρά τις κυβέρνησης διευκρινίσεις και απτές διαβεβαιώσεις.

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ