Βαθμολογία

Eπιμένουν στις ενστάσεις τους οι δανειστές

Στο Μέγαρο Μαξίμου μετέβη ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας προκειμένου να ενημερώσει τον πρωθυπουργό για τα αποτελέσματα της πρώτης συνάντησης με την τρόικα.

Σε αυτή συζητήθηκαν κυρίως η παράταση του μειωμένου ΦΠΑ στην εστίαση και το τελικό σχέδιο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, που πρέπει να πάρουν τον δρόμο για τη Βουλή έως την Παρασκευή το αργότερο.

Σε ό,τι αφορά τον Ενιαίο Φόρο στα ακίνητα, η τρόικα επιμένει ότι οι αλλαγές που επήλθαν σε σχέση με το αρχικό σχέδιο δημιουργούν τρύπα στα έσοδα κατά 400 εκατ. ευρώ περίπου. Τα 200 εκατ. ευρώ καλύφθηκαν από την περικοπή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Τα υπόλοιπα 200 εκατ. μένει να εξευρεθούν. Ο κ. Σταϊκούρας παρουσίασε κάποιες παρεμβάσεις οι οποίες θα αξιολογηθούν από τα τεχνικά κλιμάκια (π.χ. περικόπτονται κατά 50 εκατ. ευρώ οι επιχορηγήσεις σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου τα οποία φέτος υπερέβησαν τις δαπάνες του προϋπολογισμού τους).

Σε ό,τι αφορά την παράταση του ΦΠΑ στην εστίαση, το οικονομικό επιτελείο παρουσίασε τις εκτιμήσεις για την επίπτωση του μέτρου (ουσιαστικά θεωρεί ότι η επίπτωση στα έσοδα δεν υπερβαίνει τα 100 εκατ. ευρώ).

Επίσης, δεν υπήρξε ακόμη απάντηση στην ελληνική πρόταση για τα ΕΑΣ, αν και το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι τελικά θα γίνει αποδεκτή. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, στο νομοσχέδιο για τον φόρο ακινήτων θα περιληφθούν νομοτεχνικές βελτιώσεις για τη φορολογία εισοδήματος, διάταξη για τη σύσταση δημοσιονομικού συμβουλίου και διατάξεις για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Πηγή: iefimerida.gr