Βαθμολογία

Λίστες για ηλεκτροδότηση ευπαθών ομάδων

Λίστες με τους πολίτες που σιτίζονται ή λαμβάνουν οποιασδήποτε μορφής βοήθεια από την Πολιτεία καλούνται να καταρτίσουν οι Μητροπόλεις της Εκκλησίας, προκειμένου να διασφαλιστεί η ηλεκτροδότησή τους, μετά από απόφαση της Ιεράς Συνόδου.

Σχετική εγκύκλιο απέστειλε τη Δευτέρα η Ιερά Σύνοδος, ύστερα από τις αποφάσεις που ελήφθησαν το Σάββατο σε σύσκεψη υπό τον υπουργό ΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη για τη διασφάλιση της ηλεκτροδότησης των ευπαθών ομάδων. Παρόμοιες καταστάσεις αναμένονται από τις προνοιακές δομές των δήμων και των περιφερειών.

Οι λίστες θα προωθηθούν στις τετραμελείς επιτροπές που συγκροτούνται σε κάθε δήμο, με συμμετοχή εκπροσώπων της ΔΕΗ, του Διαχειριστή Δικτύου Διανομής, του δήμου και της περιφέρειας, όπου θα λαμβάνονται οι αποφάσεις για επανασύνδεση ή κατάργηση των εντολών διακοπής.

Ο Συνήγορος του Πολίτη, από την πλευρά του, τονίζει ότι «παρά τις εξαγγελίες της ΔΕΗ για τη μη διακοπή ρεύματος λόγω χρεών σε ευάλωτους πελάτες και για την έναρξη λειτουργίας των επιτροπών που εξετάζουν ιδιαίτερες περιπτώσεις οικιακών καταναλωτών, ο Συνήγορος του Πολίτη διαπιστώνει ότι εξακολουθούν να υφίστανται περιπτώσεις όπου ευάλωτοι πελάτες δεν τυγχάνουν ευνοϊκής αντιμετώπισης».

Η ανεξάρτητη αρχή γίνεται αποδέκτης πολυάριθμων αναφορών από πολίτες που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και ζητούν τη συνδρομή της, προκειμένου να εξευρεθεί τρόπος να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις απέναντι στη ΔΕΗ και να αποφύγουν τη διακοπή της ηλεκτροδότησης των οικιών τους.

Όπως επισημαίνει η αρχή, «λόγω της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας που αντιμετωπίζει η χώρα, οι πολίτες έχουν περιέλθει σε αποδεδειγμένα δεινή οικονομική κατάσταση, με αποτέλεσμα να αδυνατούν όχι μόνο να προβούν στην αποπληρωμή των οφειλών τους προς τη ΔΕΗ, αλλά και να εξασφαλίσουν ένα στοιχειωδώς αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης για τους ίδιους και τις οικογένειές τους».

Μάλιστα, από τον Νοέμβριο του 2011, ο Συνήγορος με επιστολή του προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ, είχε επισημάνει ότι οι εν λόγω πολίτες ανήκουν, κατά κύριο, λόγο σε ευπαθείς, ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Επίσης, από τον Δεκέμβριο του 2009, ο Συνήγορος είχε ζητήσει από τη ΔΕΗ να προβλεφθεί η δυνατότητα διακανονισμού εξόφλησης σε μεγάλο αριθμό δόσεων των οφειλών των καταναλωτών που ανήκουν σε αυτές τις ομάδες.

Επιπλέον, η ανεξάρτητη αρχή είχε εισηγηθεί τη σύσταση επιτροπής εξέτασης αιτημάτων καταναλωτών για παροχή διευκολύνσεων, ειδικά για τις περιπτώσεις ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, ενώ παράλληλα είχε ζητήσει στις περιπτώσεις όπου υφίσταται πραγματική και αποδεδειγμένη οικονομική αδυναμία, να δοθεί η δυνατότητα διαγραφής του συνόλου ή μέρους των προσαυξήσεων και να ανασταλεί η επιβολή προσαυξήσεων.

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ