Βαθμολογία

Ανταρκτική: Ρεκόρ χαμηλότερης θερμοκρασίας!

Με τη βοήθεια νέων δορυφορικών δεδομένων, αμερικανοί ερευνητές αναζήτησαν το ψυχρότερο σημείο της Γης και το εντόπισαν στην Ανταρκτική, καταγράφοντας το ασύλληπτο ρεκόρ χαμηλότερης θερμοκρασίας: μείον 94,7 βαθμούς Κελσίου.

Η θερμοκρασία κατεγράφη στις 10 Αυγούστου του 2010, σε θύλακες αέρα εγκλωβισμένου σε κορυφογραμμή της Ανατολικής Ανταρκτικής, όπως ανακοίνωσαν οι επιστήμονες σε συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης Γεωφυσικών. Μέχρι σήμερα, το ρεκόρ κατείχε ο ρωσικός Σταθμός Βοστόκ της Ανταρκτικής, όπου το 1983 κατεγράφη θερμοκρασία μείον 89,2 βαθμών.

«Είμαι βέβαιος πως αυτοί οι θύλακες είναι τα ψυχρότερα σημεία στη Γη», είπε από το βήμα του συνεδρίου ο ερευνητής στο αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Δεδομένων για το Χιόνι και τον Πάγο. Συνέκρινε τη θερμοκρασία με αυτήν που θα επικρατούσε «μια όμορφη καλοκαιρινή μέρα στους πόλους του Άρη» λέγοντας πως ο άνθρωπος μπορεί να επιβιώσει σε τέτοιες συνθήκες για περίπου τρία λεπτά, αναπνέοντας με πόνο.

Παραδέχθηκε πάντως ότι η ανακάλυψη του ίδιου και των συναδέλφων του δεν θα μπορούσε να διεκδικήσει μια θέση στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες, καθώς η μέτρηση έγινε με δορυφορικά δεδομένα και όχι με θερμόμετρα στην επιφάνεια. Διευκρίνισε επίσης ότι η μέτρηση έγινε μάλλον τυχαία, σε ένα μέρος που δεν έχει μελετηθεί ιδιαίτερα στο παρελθόν, συνεπώς ενδέχεται η θερμοκρασία παλαιότερα να ήταν πολύ υψηλότερη ή πολύ χαμηλότερη.

">http://