Βαθμολογία

Η Ελλάδα δεν θα λάβει νέα μέτρα λιτότητας

Κατηγορηματικός ότι η Ελλάδα δεν θα προχωρήσει σε περαιτέρω μέτρα λιτότητας εμφανίστηκε από τις Βρυξέλλες ο Γιάννης Στουρνάρας. Μιλώντας στη δημοσιογράφο του CNBC Τζούλια Τσάτερλέι, ο υπουργός έκανε διευκρινίσεις για τις σχέσεις με την τρόικα, αλλά και για τις επιδιώξεις της κυβέρνησης στο μέτωπο της οικονομικής πολιτικής.

«Συνεχίζουμε τις συζητήσεις με στόχο να επιτύχουμε συμφωνία όσο το δυνατόν συντομότερα. Το προαπαιτούμενο (ΕΑΣ) φαίνεται να είναι εντάξει. Περιμένουμε την εκταμίευση της δόσης μέχρι το τέλος του έτους» δήλωσε για το ζήτημα της δόσης του 1 δισ. ευρώ και τα σενάρια για πρόβληματα στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Ήταν κατηγορηματικός σε σχέση με το εάν η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε περαιτέρω μέτρα λιτότητας. «Δεν θέλουμε να λάβουμε περαιτέρω μέτρα λιτότητας. Τα κοινωνικά όρια είναι περιορισμένα» είπε. Δήλωσε αισιόδοξος για την οικονομία, εκτιμώντας ότι η χώρα θα ανακτήσει την πρόσβαση στις αγορές το 2014.

Την ίδια πεποίθηση εξέφρασε και για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2014, το οποίο η τρόικα το τοποθετεί κοντά στα 2 δισ. ευρώ, λέγοντας πως το κλείσιμο του υφιστάμενου κενού θα δημιουργήσει πρόσθετη ανάπτυξη και θα τροφοδοτήσει επενδύσεις και εξαγωγές.

«Αισιοδοξώ για το επόμενο έτος. Θα έχουμε θετική ανάπτυξη και έτσι θα μπορούμε να έχουμε περιορισμένη πρόσβαση στην αγορά το επόμενο έτος. Θα είναι η πρώτη φορά από το 2010» είπε.

Τέλος, εξέφρασε την ανησυχία του για τα επίπεδα στα οποία κινείται σήμερα το ευρώ και τα οποία μπορεί να αποτελέσουν πιθανό εμπόδιο για την ανάκαμψη της Ελλάδας και των εξαγωγών της χώρας.

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ