Βαθμολογία

«Ζεσταίνουν» την αγορά οι κρατήσεις

Με πληθώρα επιλογών και τιμές που βρίσκονται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι οι δημοφιλείς χειμερινοί προορισμοί ετοιμάζονται να υποδεχτούν όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα να κάνουν ολιγοήμερες διακοπές κατά τη διάρκεια των εορτών.

Η κίνηση θεωρείται ικανοποιητική αφού ήδη έχουν κλείσει σχεδόν τα μισά δωμάτια στους δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς ενώ, με δεδομένη την τάση των Ελλήνων να κανονίζουν τις αποδράσεις τους την τελευταία στιγμή, εκφράζεται η αισιοδοξία ότι τα ποσοστά πληρότητας θα φτάσουν και φέτος σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Οι τιμές βρίσκονται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, με τα δίκλινα δωμάτια σε ξενοδοχεία τριών και τεσσάρων αστέρων να κυμαίνονται από 50 έως 100 ευρώ τη βραδιά με πρωινό. Οσο ακριβότερο είναι το κατάλυμα τόσο περισσότερο αυξάνονται οι πιθανότητες να περιλαμβάνεται στην τιμή ρεβεγιόν ή εορταστικό γεύμα, είτε στο ξενοδοχείο είτε σε κάποιο εστιατόριο της περιοχής. Για όσους θέλουν να μειώσουν ακόμα περισσότερο τα έξοδά τους, οι φορείς του τουρισμού προτείνουν δύο έξυπνες λύσεις. Η πρώτη είναι να κλείσουν σύντομα δωμάτιο για την περίοδο μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, αφού είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα βρουν χαμηλότερες τιμές. Η άλλη λύση είναι η επιλογή καταλύματος σε περιοχή που βρίσκεται μερικά χιλιόμετρα μακριά από την πόλη ή το χωριό με τη μεγάλη τουριστική κίνηση.

Να τι αναφέρει τα «Εθνος» για τις ξενοδοχειακές μονάδες σε Πήλιο, Μετέωρα, Ελάτη-Περτούλι και λίμνη Πλαστήρα.

Τα Μετέωρα έχουν επισκέπτες όλο τον χρόνο, οπότε η πληρότητα αναμένεται να φτάσει και αυτά τα Χριστούγεννα γύρω στο 70%. «Οι τιμές κυμαίνονται μεταξύ 50 και 70 ευρώ το δίκλινο με πρωινό. Στην τιμή αυτή δεν συμπεριλαμβάνεται το ρεβεγιόν ή το εορταστικό τραπέζι που μπορεί να έχουν κάποια ξενοδοχεία. Το κόστος της θέρμανσης είναι πολύ μεγάλο και δεν μπορούμε να δώσουμε ακόμα χαμηλότερες τιμές», λέει ο πρόεδρος των ξενοδόχων Γιάννης Κουρουπάς.

Το 60% έχει φτάσει ήδη η πληρότητα στο Πήλιο και όλα δείχνουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των 5.000 κλινών της περιοχής θα γεμίσει για τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. «Είναι πολύ ικανοποιητική η πληρότητα που έχουμε και υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για να πάμε ακόμα καλύτερα. Οι τιμές κυμαίνονται από 70 έως 85 ευρώ για ένα ξενοδοχείο μεσαίας κατηγορίας», τονίζει το μέλος του ΔΣ της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας Κώστας Λεβέντης. «Για κάποιον που απλά θέλει να ξεκουραστεί μερικές μέρες δεν έχουν τόση σημασία οι ημερομηνίες. Θα βρει τις ίδιες υπηρεσίες σε τιμές που μπορεί να είναι κατά 20% χαμηλότερες», καταλήγει στις δηλώσεις του.

ΛΙΜΝΗ ΠΛΑΣΤΗΡΑ. Αντίστοιχη με τις προηγούμενες χρονιές θα είναι η τουριστική κίνηση στη Λίμνη Πλαστήρα. Τα καταλύματα της περιοχής έχουν πληρότητα που φτάνει ήδη το 50%, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι μέχρι τις γιορτές θα ξεπεράσει το 80%. Οι τιμές των δωματίων στη Λίμνη Πλαστήρα κυμαίνονται από 75 έως 100 ευρώ τη βραδιά.

ΕΛΑΤΗ - ΠΕΡΤΟΥΛΙ. Η πληρότητα βρίσκεται στο 50% και οι τιμές των δωματίων κυμαίνονται από 50 έως 100 ευρώ με πρωινό, ενώ κάποια ξενοδοχεία συμπεριλαμβάνουν και το ρεβεγιόν. «Αρκετοί ξενοδόχοι κάνουν προσφορές. Για παράδειγμα προσφέρουν εκπτώσεις στον Μύλο των Ξωτικών στα Τρίκαλα», λέει ο πρόεδρος των ξενοδόχων Ηλίας Φιλοκώστας.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ