Βαθμολογία

Αντιδράσεις για την εγκύκλιο του ΙΚΑ

Την άμεση απόσυρση της «απαράδεκτης, καταστροφικής και άνευ προηγουμένου» εγκυκλίου του ΙΚΑ με την οποία «αυξάνονται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης από 5 έως 12 χρόνια για χιλιάδες ασφαλισμένους», ζητεί η ΓΣΕΕ.

Καταγγέλοντας την κυβέρνηση ότι «με πολιτικές μικρότητες και παρακάμπτοντας το Κοινοβούλιο αυξάνει εν μια νυκτί τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και καταργεί την ενότητα της ασφαλιστικής συνέχειας» και μάλιστα την «ώρα που ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας δεσμεύεται ότι δεν θα υπάρξουν νέες δυσμενείς αλλαγές στο ασφαλιστικό», η ΓΣΕΕ τονίζει «σπέρνετε ανέμους, ετοιμαστειτε να θερίσετε θύελλες».

Πυρά εξαπολύει στην κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τη ότι «συνεχίζει ακάθεκτη να σφαγιάζει συντάξεις και ν' αυξάνει τα όρια ηλικίας σε χιλιάδες ασφαλισμένους», ακόμη και μέσω «μη σύννομων εγκυκλίων του ΙΚΑ», ικανοποιώντας «τις θρασύτατες απαιτήσεις της τρόικας».

Απόσυρση της επίμαχης εγκυκλίου ζήτησε και το συγκυβερνών ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι «αντίκειται ευθέως και υπερβαίνει την υπάρχουσα νομοθεσία και επιπλέον δημιουργεί σοβαρότατα προβλήματα στους εργαζόμενους με διαδοχική ασφάλιση».

Σύμφωνα με εγκύκλιο του ΙΚΑ, αυξάνονται από 5 έως 12 χρόνια τα όρια ηλικίας για ορισμένες κατηγορίες ασφαλισμένων που συνταξιοδοτήθηκαν ή πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν από το ΙΚΑ με τον νόμο περί διαδοχικής ασφάλισης.

Η εγκύκλιος προβλέπει ότι η κατοχύρωση δικαιώματος συνταξιοδότησης, δεν μπορεί να λειτουργεί αναδρομικά, με την έννοια της συμπλήρωσης των απαιτούμενων προϋποθέσεων συνταξιοδότησης για όσο χρόνο ο ασφαλισμένος υπάγεται σε άλλο ασφαλιστικό ταμείο πλην του ΙΚΑ.

Ορίζει επίσης ότι περιπτώσεις που έχουν αντιμετωπιστεί διαφορετικά -αναδρομικά από το 2011 όποτε άλλαξε ο νόμος περί διαδοχικής ασφάλισης- και αφορούν συνταξιοδοτικές αποφάσεις οι οποίες έχουν εκδοθεί, θα ανακληθούν, χωρίς να διευκρινίζεται αν θα ζητηθεί η επιστροφή των χρημάτων που έλαβαν οι δικαιούχοι με βάση τον προηγούμενο τρόπο υπολογισμού της σύνταξης. Όσες υποθέσεις εκκρεμούν, θα εξεταστούν με βάση τα νέα δεδομένα.

Όσον αφορά τους πλασματικούς χρόνους, αυτοί θα συνυπολογίζονται στο ποσόν της σύνταξης μετά τον καθορισμό της ασφαλιστικής κλάσης του δικαιούχου.

Οι ρυθμίσεις της εγκυκλίου αφορούν μητέρες ανηλίκων, εργαζόμενες που δικαιούνται μειωμένη ή και πλήρη σύνταξη από το ΙΚΑ, άνδρες που θα μπορούσαν να λάβουν μειωμένη σύνταξη σε ηλικία 60 ή 62 ετών, ασφαλισμένους σε βαρέα και ανθυγιεινά, καθώς και ασφαλισμένους με διαστήματα ανεργίας.

Η ανακοίνωση της ΓΣΕΕ

Με τίτλο «σπέρνετε ανέμους, ετοιμαστείτε να θερίσετε θύελλες» και υπότιτλο «όχι στην αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης» η ανακοίνωση της ΓΣΕΕ αναφέρει:

«Με πολιτικές μικρότητες και παρακάμπτοντας το Κοινοβούλιο η Κυβέρνηση αυξάνει εν μια νυκτί τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.»

» Με μια απαράδεκτη και άνευ προηγουμένου εγκύκλιο την ώρα που ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας δεσμεύεται ότι δεν θα υπάρξουν νέες δυσμενείς αλλαγές στο ασφαλιστικό, καταργεί την ενότητα της ασφαλιστικής συνέχειας και αυξάνει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης από 5 έως 12 χρόνια για χιλιάδες ασφαλισμένους.»

» Η ΓΣΕΕ απαιτεί την άμεση απόσυρση της καταστροφικής αυτής εγκυκλίου που ανατρέπει τη ζωή χιλιάδων ασφαλισμένων, την ώρα μάλιστα που βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας 1,5 εκατομμύριο συμπολίτες μας και κανείς πλέον εργαζόμενος δεν διανύει τον εργασιακό του βίο σε ένα και μόνο ταμείο.»

» Αν η Κυβέρνηση θεωρεί ότι μπορεί με μια εν κρυπτώ εγκύκλιο να παραβιάζει βασικά και θεμελιώδη δικαιώματα της διαδοχικής ασφάλισης είναι βαθιά νυχτωμένη.»

» Η ΓΣΕΕ διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση πως δεν πρόκειται να δεχτεί καμιά περαιτέρω αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και μαζί με τους εργαζόμενους θα συνεχίσει τη μάχη για να μπει φραγμός στην ανάλγητη και αντικοινωνική πολιτική της κυβέρνησης.»

«Αν η Κυβέρνηση επιμένει να σπέρνει ανέμους να είναι έτοιμη να θερίσει και θύελλες» καταλήγει η ΓΣΕΕ.

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ