Βαθμολογία

Tο κόκκινο κρασί προστατεύει την όραση

Τα οφέλη του κόκκινου κρασιού για την καρδιά είναι γνωστά, όμως τώρα οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι προστατεύει και τα μάτια. Οι ειδικοί δηλώνουν ότι τα οφέλη του κόκκινου κρασιού πηγάζουν από την υψηλή περιεκτικότητά του σε ρεσβερατρόλη.

Η ουσία αυτή βρίσκεται στη φλούδα του σταφυλιού και προστατεύει από τη μυϊκή φθορά των ματιών λόγω προχωρημένης ηλικίας. Παράλληλα, η ρεσβερατρόλη εμποδίζει την υπέρμετρη ανάπτυξη των αιμοφόρων αγγείων των ματιών. Η υπερβολική ανάπτυξη των αγγείων (αγγειογένεση) μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα τη μειωμένη όραση και την αποδυνάμωση των μυών του ματιού.

Τα προβλήματα αυτά δεν επιταχύνουν μόνο την εκδήλωση πρεσβυωπίας, αλλά μπορεί να αποτελέσουν και αιτία τύφλωσης. Το κόκκινο κρασί δεν είναι η μόνη διατροφική συνήθεια που προστατεύει τα μάτια. Οι ειδικοί προτείνουν επίσης το μπρόκολο, το σπανάκι και τη λαχανίδα, καθώς η λουτεΐνη που περιέχουν ενισχύει τους μύες των ματιών.

Μια διατροφή πλούσια σε βιταμίνες (Α, C και Ε), λουτεΐνη, ζεαξανθίνη και λιπαρά οξέα προστατεύει τα μάτια από σοβαρές παθήσεις. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά βρίσκονται στα φρούτα και τα λαχανικά με έντονο χρώμα, όπως το καλαμπόκι, το πορτοκάλι, οι πιπεριές και τα μανταρίνια.

Πηγή: onmed.gr