Βαθμολογία

Νέες απεργίες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

Τη στήριξη του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά έλαβε ο υπουργός Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, όπως αναφέρουν πηγές από το κτίριο του Αμαρουσίου, μετά τη συνάντησή τους το μεσημέρι της Πέμπτης στο Μέγαρο Μαξίμου για το θέμα της απεργίας των διοικητικών υπαλλήλων των πανεπιστημίων.

Την ίδια ώρα η ένταση φουντώνει από τις αποφάσεις των διοικητικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και υποχωρεί από τις αντίστοιχες στο Πολυτεχνείο. Ύστερα από μια θυελλώδη γενική συνέλευση, οι διοικητικοί υπάλληλοι του Καποδιστριακού αποφάσισαν να επεκτείνουν τις κινητοποιήσεις τους με δύο 24ωρες απεργίες αύριο, Παρασκευή, και την ερχόμενη Δευτέρα.

Η συνέλευση των διοικητικών υπαλλήλων στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας έγινε σε κλίμα έντασης και διχασμού και η απόφαση για συνέχιση της απεργίας αμφισβητείται από παρατάξεις. Οι εκπρόσωποι της πλειοψηφούσας παράταξης στο ΔΣ που είχαν προτείνει να συνεχισθεί ο διάλογος με το υπουργείο Παιδείας και να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις κατήγγειλαν τη διαδικασία που ακολουθήθηκε και αποχώρησαν συνοδεία περίπου 40 ατόμων. Μάλιστα όπως δήλωσε ο κ. Δημ. Σακάτος, γενικός γραμματέας του ΔΣ και εκπρόσωπος της κεντρώας πλειοψηφούσας παράταξης, οι εκπρόσωποι άλλων παρατάξεων επιχείρησαν διά βοής να καθαιρέσουν το προεδρείο.

Από την άλλη πλευρά, ο κ. Ζαχαρίας Τριγάζης, της παράταξης που τοποθετείται στον πολιτικό χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε ότι οι υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Αθηνών απαιτούν εγγυήσεις από το υπουργείο Παιδείας ότι θα τηρήσει τις δεσμεύσεις του και δεν θα γίνουν «επιθέσεις αυταρχισμού».

Πάντως, οι εκπρόσωποι της πλειοψηφούσας παράταξης του ΔΣ που σήμερα αποχώρησαν από τη γενική συνέλευση και δεν αναγνωρίζουν το αποτέλεσμά της καλούν τους συναδέλφους τους να προσέλθουν την Παρασκευή κανονικά στις δουλειές τους ώστε να ξεκινήσει ο διάλογος με το υπουργείο Παιδείας

Στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο ο διάλογος με το υπουργείο Παιδείας ξεκινάει τη Δευτέρα καθώς ανοίγει το ίδρυμα μετά την απόφαση των διοικητικών υπαλλήλων να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους. Στο Μετσόβιο θα επανέλθουν τη Δευτέρα στις θέσεις τους οι υπάλληλοι επειδή είχαν ήδη αποφασίσει 48ωρη για σήμερα, Πέμπτη, και αύριο, Παρασκευή.

Λειτουργούν πάντως κανονικά οι έξι από τις εννέα σχολές του ΕΜΠ. Ανοικτές είναι οι Σχολές Πολιτικών Μηχανικών, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Μηχανολόγων Μηχανικών, Χημικών Μηχανικών, Ναυπηγών και Τοπογράφων.

Η συνάντηση στο Μαξίμου

Αρχικές πληροφορίες ανέφεραν ότι θέμα συζήτησης μεταξύ του Πρωθυπουργού και του υπουργού Παιδείας ήταν η χάραξη «σχεδίου Β», με πιθανότερο εκείνο της επιστράτευσης, για την περίπτωση κατά την οποία οι διοικητικοί υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου αποφασίσουν τη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους στις συνελεύσεις τους που βρίσκονταν εκείνη την ώρα σε εξέλιξη.

Αποκλείστηκαν ωστόσο όλα τα σενάρια περί επιστράτευσης των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Πρωθυπουργός στηρίζει και καλύπτει όλες τις κινήσεις που έχει κάνει ως σήμερα ο κ. Αρβανιτόπουλος.

Σκληρή γλώσσα Πελεγρίνη

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θεοδόσιος Πελεγρίνης σε σκληρή δήλωση που διένειμε σήμερα, Πέμπτη, αναφέρει ότι «τo Πανεπιστήμιο Αθηνών και εγώ προσωπικά δεχόμεθα αήθη επίθεση από ορισμένους κύκλους που απεργάζονται σκοτεινά σχέδια».

«Δηλώνω ότι θα υπερασπιστώ το κύρος του Πανεπιστημίου Αθηνών, την τιμή και την υπόληψή μου εκεί που κάθε έλληνας πολίτης δικαιούται. Δεν προτίθεμαι τώρα να απαντήσω δημόσια και με συγκεκριμένα αποδεικτικά στοιχεία στους συκοφάντες μου. Θα το πράξω σύντομα στα αρμόδια όργανα και δημόσια. Επαφίεμαι στην πανεπιστημιακή κοινότητα για να αποφασίσει για την τύχη του πρύτανή της» καταλήγει ο κ. Πελεγρίνης.

Πηγή: tovima.gr