Βαθμολογία

Μπαρόζο: Στηρίζουμε τις προσπάθειές σας

Την πλήρη στήριξή του στις ελληνικές προσπάθειες για έξοδο από την κρίση ενόψει και της ελληνικής προεδρίας το πρώτο εξάμηνο του 2014 εξέφρασε χθες ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αντώνη Σαμαρά.

Από την πλευρά του ο έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε πεπεισμένος πως η «Ελλάδα είναι έτοιμη να αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Θα πρέπει να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με την Ελλάδα», τόνισε ο κ. Μπαρόζο, και σημείωσε πως «όλοι μαζί προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε το θέμα της ανεργίας των νέων και να οδηγηθεί η Ελλάδα στην ανάπτυξη».

«Η επένδυση του ελληνικού προϋπολογισμού είναι κάτι που θα βοηθήσει την Ελλάδα αφού κάνει χρήση των πόρων του Ταμείου, κάτι που στο παρελθόν δεν μπορούσε να γίνει», τόνισε, αφήνοντας ταυτόχρονα αιχμές κατά της πολιτικής της λιτότητας, λέγοντας «άλλοι επιμένουν μόνο στην υπευθυνότητα, αλλά χρειάζεται και αλληλεγγύη».

«Θέλω να υποστήριξω την ελληνική κυβέρνηση και να κάνει χρήση των κονδυλίων ώστε να οδηγηθεί χωρίς αμφιβολία στην ανάπτυξη», επισημαίνοντας ότι «πρέπει αυτός ο μηχανισμός να λειτουργήσει από τις αρχές του επόμενου έτους με στόχο την διευρυμένη κοινωνική πολιτική».

«Θέλω να ξέρετε πως η Κομισιόν υποστηρίζει τις ελληνικές προσπάθειες και τις θυσίες του ελληνικού λαού που ήταν εντυπωσιακές», υποστήριξε ο κ. Μπαρόζο και σημείωσε πως «η Ευρώπη δεν θα ήταν αυτό που είναι σήμερα χωρίς την Ελλάδα», ενώ αναφέρθηκε και στα επιτεύγματα της κλασικής Ελλάδας.

«Πρέπει να σας υποστηρίξουμε στα τελευταία βήματα για να φτάσουμε μέχρι το τέλος», είπε χαρακτηριστικά, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι η Ελλάδα θα βγει από την ύφεση την επόμενη χρονιά.

«Ελπίζουμε να μπορέσει να βγει και στις αγορές το 2014. Είμαστε στα τελευταία μέτρα του μαραθωνίου και ότι αυτή δεν είναι αυτή η στιγμή να σταματήσουμε», πρόσθεσε.

Όπως είπε ο κ. Μπαρόζο, πρέπει να γίνουν περισσότερα στο θέμα της φορολόγησης και στη λειτουργία των επιχειρήσεων, ζητώντα από την Ελλάδα να κάνει χρήση της Task Force για να υλοποιήσει όλα τα προγράμματά της.

Ανεργία και λαθρομετανάστευση στο επίκεντρο της ελληνικής προεδρίας

Από την πλευρά του ο έλληνας πρωθυπουργός τόνισε πως «η χώρα μας θα αναδείξει όλες τις δυνατότητές της στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και δήλωσε «πεπεισμένος» πως η Ελλάδα βγήκε πιο δυνατή από την κρίση.

«Θέλουμε να συζητήσουμε το θέμα της ανεργίας αφού το θέμα απασχολεί την Ευρώπη στο σύνολό της αλλά και την Ελλάδα», πρόσθεσε ο έλληνας πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στην τραπεζική ένωση, είπε πως πρέπει να βρεθεί ένα ενιαίο σύστημα για όλη την Ευρώπη. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε τόσο στο ζήτημα της λαθρομετανάστευσης όσο και στα ενεργειακά ζητήματα, λέγοντας πως εάν βρεθεί ένα ενιαίο σχέδιο, θα φέρει τους λαούς της Ευρώπης πιο κοντά.

«Πιστεύω σε ένα ουσιαστικό διάλογο με την Κομισιόν», συμπλήρωσε και έκανε λόγο για στενή συνεργασία με την ιταλική κυβέρνηση στους τομείς της ναυτιλίας και της λαθρομετανάστευσης αφού τα δύο αυτά προβλήματα απασχολούν εξίσου τις δύο χώρες.

«Θέλουμε να αποδείξουμε πως ο Νότος της Ευρώπης είναι ζωντανός», κατέληξε ο έλληνας πρωθυπουργός.

Αισιόδοξος για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα ο Αντώνης Σαμαράς

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Σαμαράς τόνισε πως δεν μιλάμε για αδιέξοδο στο θέμα των διαπραγματεύσεων καθώς υπάρχει συνεχή επαφή με τους εκπροσώπους της τρόικας ενώ δήλωσε αισιόδοξος πως θα βρεθεί λύση εντός του 2013.

«Οι διαρθρωτικές αλλαγές έπρεπε να έχουν γίνει είτε με την τρόικα είτε χωρίς την τρόικα, είτε είχαμε κρίση είτε όχι», υποστήριξε ο έλληνας πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του, ο κ. Μπαρόζο υποστήριξε πως «ο κ. Σαμαράς εξήγησε με σαφείς όρους ποια είναι η κατάσταση στην Ελλάδα. Θεωρούμε πως οι προτάσεις που κάνουμε θα βοηθήσουν την Ελλάδα να επιστρέψει στις διεθνείς αγορές».

«Από τεχνικής πλευράς αυτά τα θέματα είναι δύσκολα καθώς πρέπει να συζητάμε και με το ΔΝΤ», είπε αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με την τρόικα και εμφανίστηκε σίγουρος πως «θα μπορέσουμε μαζί να περάσουμε τις δύσκολες συνθήκες αφού τα στοιχεία που έχουμε για το πλεόνασμα είναι ιδιαίτερα θετικά».

«Δεν υπήρχε άλλος τρόπος να λυθεί το πρόβλημα της Ελλάδας και εμείς υποστηρίξαμε την χώρα όσο μπορούσαμε», πρόσθεσε.

«Η πρόοδος που έχει σημειώσει η χώρα είναι εντυπωσιακή κυρίως στο τομέα των διαρθρωτικών αλλαγών», σημείωσε και σχολίασε πως «όσο είναι κάποιος στο δρόμο και φτάνει στο τέλος, πάντα υπάρχει κόπωση αλλά δεν πρέπει να υιοθετούμε τέτοιες απόψεις».

Πηγή: newpost.gr