Βαθμολογία

ΕΟΠΥΥ: Συνεχίζουν την απεργία οι γιατροί

Tη συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων αποφάσισαν οι γιατροί του ΣΕΥΠ - ΕΟΠΥΥ Αττικής, εγκλωβίζοντας εκατομμύρια ασφαλισμένους του Οργανισμού στην αναζήτηση θεραπείας ή ιατρικής εξέτασης.

Οι γιατροί αρνήθηκαν την πρόσκληση του υπουργού Υγείας σε διάλογο, υποστηρίζοντας ότι «δεν συμμετέχουμε σε διάλογο με προαποφασισμένα σχέδια για τη δημόσια υγεία».

«Η σημερινή μαζική Γενική Συνέλευση του ΣΕΥΠ - ΕΟΠΥΥ Αττικής έδωσε το μήνυμα ότι βρισκόμαστε σε έναν αγώνα συνεχή, για να μην καταρρεύσει το Δημόσιο Πρωτοβάθμιο Σύστημα Υγείας. Αγωνιζόμαστε, ώστε όλοι οι κάτοικοι αυτής της χώρας να έχουν πρόσβαση στη Δημόσια Υγεία, ανεξάρτητα από την ασφαλιστική τους ικανότητα. Περιφρουρούμε τις κινητοποιήσεις μας, ενημερώνουμε τον πληθυσμό για την κατάρρευση του ΕΟΠΥΥ. Απεργούμε, μέχρι να πετύχουμε τη διατήρηση της Δημόσιας Δωρεάν Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και δεν συμμετέχουμε σε διάλογο με προαποφασισμένα σχέδια διάλυσης της» αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ στην Αττική.

«Δεν διαπραγματευόμαστε καμία διαθεσιμότητα - απόλυση και ζητάμε την ενίσχυση και αναβάθμιση του συστήματος με προσλήψεις των γιατρών σταθερής εργασιακής σχέσης. Συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις με καθημερινές επιμέρους συγκεντρώσεις στις μονάδες του ΕΟΠΥΥ» καταλήγει η ανακοίνωση.

Στη Γενική Συνέλευση συμμετείχαν επίσης ο πρόεδρος του ΠΙΣ, κ. Μιχάλης Βλασταράκος, ο πρόεδρος του ΠΟΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ, κ. Αθανάσιος Αποστολόπουλος, ο πρόεδρος του ΙΣΑ, κ. Γιώργος Πατούλης, η πρόεδρος του ΙΣΠ, κυρία Βαρβάρα Ανεμοδουρά Βαρβάρα και εκπρόσωπος της ΕΙΝΑΠ.

Νωρίτερα σήμερα, νέα πρόσκληση σε διάλογο είχε απευθύνει ο υπουργός Υγείας, επιφυλασσόμενος ωστόσο για τη «χρήση άλλων εναλλακτικών μέσων, που θα εξασφαλίζουν την πρόσβαση των πολιτών στο σύστημα Πρωτοβάθμιας Υγείας», σε περίπτωση που οι γιατροί αρνηθούν το διάλογο -όπως και συνέβη.

«Η εικόνα της συγκρούσεως υπουργείου Υγείας και γιατρών δεν εξυπηρετεί κανέναν και πρωτίστως δεν εξυπηρετεί τους πολίτες. Καλώ τους εκπροσώπους των γιατρών του ΕΟΠΥΥ σε διάλογο. Δεν υπάρχουν προειλημμένες αποφάσεις» δήλωσε το μεσημέρι της Δευτέρας ο κ. Γεωργιάδης, διευκρινίζοντας ότι «μπορούμε να συζητήσουμε από κοινού τα θέματα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Η μεταρρύθμιση επί της αρχής δεν μπαίνει σε διαπραγμάτευση, αλλά μπορούμε να συζητήσουμε τα πάντα επί των αλλαγών που θα γίνουν».

Σε ό,τι αφορά στις εναλλακτικές που θα τεθούν σε εφαρμογή για τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, ο υπουργός ανέφερε: «Δε θέλω αυτή τη στιγμή να σας πω τι θα κάνουμε αν επιμείνουν. Προφανώς, όμως, εάν διαρκώς και καθημερινά τους καλούμε σε διάλογο και αυτοί δεν έρχονται, κάποια στιγμή το κράτος και το υπουργείο θα πρέπει να εξασφαλίσει την πρόσβαση στην υγεία στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ και τους πολίτες του. Γιατί αυτό θέτει θέματα δημοσίας υγείας».

Από την πλευρά της, την εργασιακή Βαβέλ που επικρατεί στα νοσοκομεία του ΕΣΥ καταγγέλλει η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ).

Τα στοιχεία που παραθέτει αποτυπώνουν τον ορυμαγδό, όπως αναφέρει η Ένωση, των ελαστικών σχέσεων εργασίας στα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα, αλλά και επιδεινώνουν τους όρους παροχής υγείας στα νοσοκομεία. 

Πηγή: protothema.gr