Βαθμολογία

Δεύτερη η Κύπρος σε θανάτους νέων στην άσφαλτο

Η Κύπρος βρίσκεται στη δεύτερη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε σχέση με τους θανάτους νέων σε οδικές συγκρούσεις. Αυτό διαπιστώθηκε κατά το Πανευρωπαϊκό Φόρουμ Νεολαίας για την Οδική Ασφάλεια που πραγματοποιήθηκε από τις 27 μέχρι τις 30 Νοεμβρίου στην πόλη Crotone της Ιταλίας.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του μη κερδοσκοπικού Οργανισμού REACTION Youth for the Prevention, που συμμετείχε στις εργασίες του Φόρουμ, οι νέοι από τις 28 χώρες της ΕΕ αναζήτησαν τρόπους βελτίωσης της Οδικής Ασφάλειας των Νέων. Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό το γεγονός ότι η ηλικιακή ομάδα 18-25 αποτελεί μόνο το 20% του πληθυσμού της Ευρώπης αλλά αποτελεί το 30% των θανάτων σε οδικές συγκρούσεις. Το 2010 πέραν των 9150 νέων έχασαν την ζωή τους στους ευρωπαϊκούς δρόμους, ενώ τη χρονική περίοδο 2001 – 2010 οι νεκροί ξεπέρασαν τις 140000 νεαρά άτομα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το Πανευρωπαϊκό Φόρουμ Νεολαίας για την Οδική Ασφάλεια αποτελεί το σημείο συνάντησης όλων των οργανώσεων νέων της ΕΕ και όχι μόνο, που εμπλέκονται στον τομέα της οδικής ασφάλειας. Η ανταλλαγή απόψεων και εισηγήσεων αποτελεί το καλύτερο «πηγάδι» για άντληση νέων ιδεών για δράσεις σε τοπικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Ο Πρόεδρος του REACTION, Μάριος Σταύρου δήλωσε ότι η οδική ασφάλεια των νέων στην Κύπρο αν και βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, εντούτοις χρειάζεται βελτίωση σε όλους τους τομείς. «Η στενή συνεργασία με την Πολιτεία αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα λιθαράκια στην επίτευξη αυτού του στόχου. Οι νέοι της Κύπρου, πρέπει και μπορούν να συμμετέχουν σε όλα τα κέντρα λήψεως αποφάσεων σε σχέση με την οδική ασφάλεια», ανέφερε.