Βαθμολογία

Οι Ουκρανοί φωνάζουν «επανάσταση»

Συνθήματα για «επανάσταση» αντήχησαν μέσα σε μία θάλασσα από σημαίες της Ουκρανίας και της ΕΕ στη μεγαλύτερη διαδήλωση που έχει δει μέχρι στιγμής το Κίεβο από την Πορτοκαλί Επανάσταση εννέα χρόνια πριν. Δακρυγόνα, γκλομπ και βομβίδες κρότου-λάμψης από την αστυνομία κοντά στην έδρα της προεδρίας, σε επεισόδια βίας που η αντιπολίτευση χαρακτηρίζει «στημένα». Έφοδος διαδηλωτών και κατάληψη στο δημαρχείο του Κιέβου.

Οι δρόμοι του Κιέβου μετατράπηκαν σε πεδίο μάχης και από την ουκρανική πρωτεύουσα φθάνουν πληροφορίες για πολλούς τραυματίες, διαδηλωτές και αστυνομικούς.

Στη μεγάλη διαδήλωση της Κυριακής η ουκρανική αντιπολίτευση κάλεσε το πλήθος που κατέκλυσε τους δρόμους του Κιέβου σε γενική απεργία με στόχο την παραίτηση του Βίκτορ Γιανούκοβιτς, τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών και την επανάληψη της διαδικασίας προσέγγισης με την Ευρωπαϊκή Ένωση που «φρέναρε» ο Ουκρανός πρόεδρος υπό το βάρος των ρωσικών πιέσεων.

Αψηφώντας την κυβερνητική απαγόρευση για διαδηλώσεις στην πλατεία Ανεξαρτησίας, έως και 350.000 πολίτες, σύμφωνα με το Reuters, συνέρρευσαν νωρίς το απόγευμα στην πλατεία-σύμβολο. Είναι η μεγαλύτερη διαδήλωση που πραγματοποιείται στο Κίεβο αφότου ξέσπασε το κύμα διαμαρτυρίας για την πολιτική Γιανούκοβιτς, και η αντιπολίτευση ζητά τώρα να στηθούν σκηνές για να παραμείνουν οι διαδηλωτές στην πλατεία.

Η συγκέντρωση ήλθε στον απόηχο της πρωτοφανούς για το Κίεβο βίας του Σαββάτου, όπου οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση δακρυγόνων και γκλομπ εναντίον κυρίως νέων και ειρηνικών διαδηλωτών για να ξεσπάσει θύελλα επικρίσεων εντός και εκτός Ουκρανίας.

Επεισόδια ξέσπασαν και την Κυριακή κοντά στα γραφεία του προέδρου Βίκτορ Γιανούκοβιτς, με την αντιπολίτευση να καταγγέλλει πως η βία ήταν στημένη για να δικαιολογηθεί η κήρυξη της χώρας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Οι δυνάμεις ασφαλείας επενέβησαν με δακρυγόνα, γκλομπ και βομβίδες κρότου-λάμψης για να απωθήσουν ομάδα ατόμων που προσπάθησε  με ένα τρακτέρ να σπάσει τον κλοιό της αστυνομίας και να προσεγγίσει τα γραφεία προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Κατά το υπουργείο Εσωτερικών, τα επεισόδια ξεκίνησαν 200 άτομα που φορούσαν κουκούλες.

Δεκάδες άτομα που φέρεται να είχαν υποστεί τραύματα στο κεφάλι μεταφέρθηκαν μακριά από το σημείο των συγκρούσεων με ασθενοφόρα, μεταδίδει το AP. Κατά το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών συνολικά τραυματίστηκαν τουλάχιστον 100 αστυνομικοί στα επεισόδια στο περιθώριο της ογκώδους διαδήλωσης.

Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου ζητώντας να επικρατήσει ηρεμία και καταγγέλλοντας τα επεισόδια ως προβοκάτσια προκειμένου να δικαιολογηθεί η καταστολή. «Γνωρίζουμε ότι ο πρόεδρος θέλει να κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης» δήλωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Αρσένι Γιατσένικ στους δημοσιογράφους.

Την ίδια στιγμή, διαδηλωτές της αντιπολίτευσης πραγματοποιούσαν έφοδο και καταλάμβαναν τουλάχιστον ένα τμήμα του δημαρχείου του Κιέβου αντιδρώντας στη στροφή 180 μοιρών του Βίκτορ Γιανούκοβιτς για την υπογραφή της συμφωνίας σύνδεσης και ελεύθερων συναλλαγών με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Φώναζαν «το Κίεβο είναι δικό μας» και κρέμασαν την ουκρανική σημαία στο παράθυρο του κτιρίου.

«Σήμερα, κυριολεκτικά πριν από 40 λεπτά οι δικοί μας κατέλαβαν το δημαρχείο του Κιέβου» δήλωνε στο πλήθος των διαδηλωτών που είχε συγκεντρωθεί στην Πλατεία Ανεξαρτησίας ο αντιπολιτευόμενος ηγέτης Όλεγκ Τιανίμποχ. «Θα παραμείνουμε εδώ, θα εγκαταστήσουμε σκηνές. Από σήμερα αρχίζει η γενική απεργία» τόνιζε.

Την ίδια ώρα, ο Βιτάλι Κλίτσκο, έτερος αντιπολιτευόμενος ηγέτης, καλούσε, απευθυνόμενος και αυτός στο πλήθος, τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανούκοβιτς και την κυβέρνησή του να παραιτηθούν, καταγγέλλοντας ότι «έκλεψαν» το όνειρο της Ουκρανίας για ένταξη στην ΕΕ.

Επιμέλεια: Ευαγγελία Μπίφη
Πηγή: Newsroom ΔΟΛ