Βαθμολογία

Μελέτη για την εξέλιξη του χορού αποδεικνύεται απάτη

Λόγω παραπλανητικών στοιχείων που είχαν συμπεριληφθεί εσκεμμένα από τους ερευνητές, το περιοδικό Νature αποφάσισε να αποσύρει μελέτη που παρουσίαζε το χορό ως τελετουργικό ερωτοτροπίας, την οποία είχε καλύψει και το in.gr το 2005.

Η επίμαχη μελέτη διαπίστωνε ότι οι άνθρωποι που κατά γενική ομολογία χορεύουν καλά έχουν συνήθως συμμετρικά σώματα και θεωρούνται πιο γοητευτικοί. Και αυτό οδηγούσε στο συμπέρασμα ότι ο χορός εξελίχθηκε ως μια μορφή αυτοδιαφήμισης του συμμετρικού σώμματος, το οποίο με τη σειρά του θεωρείται δείκτης ομορφιάς και γενετικής ανωτερότητας.

Το 2007, δύο χρόνια μετά τη δημοσίευση, ο βιολόγος Ρόμπερτ Τρίβερς του Πανεπιστημίου Rudgers, μέλος της ερευνητικής ομάδας, εντόπισε προβλήματα στα δεδομένα της μελέτης και κατηγόρησε τον συνεργάτη του Ουίλιαμ Μπράουν για απάτη. Όπως υποστήριξε, ο Μπράουν είχε επιλέξει τους χορευτές του πειράματος έτσι ώστε τα αποτελέσματα να ταιριάζουν με τη θεωράι του.

Ο Τράβις ζήτησε την απόσυρση της μελέτης και μάλιστα δημοσίευσε βιβλίο με τίτλο Anatomy of a Freud («Η Ανατομία μιας Απάτης) το οποίο απέστειλε σε ερευνητές που είχαν είχαν περιλάβει σε δημοσιεύσεις τους παραπομπές στην επίμαχη μελέτη.

Μόλις φέτο τον Απρίλιο, το Πανεπιστήμιο Rudgers ανακοίνωσε ότι «υπάρχουν ξεκάθαρες και πειστικές ενδείξεις για ερευνητική απάτη σε αρκετά σημεία». Η διερεύνηση της υπόθεσης επιβεβαίωσε τις καταγγελίες του Τρίβρες για μεροληπτική επιλογή των εθελοντών της μελέτης.

Στην ανακοίνωση με την οποία ανακαλεί τη μελέτη, το Nature δεν εξηγεί το σκεπτικό της απόφασης. Ο Τράβις συνεχίζει πάντως να διαμαρτύρεται για την οκταετή καθυστέτηση στην ανάκληση.

Επιμέλεια: Βαγγέλης Πρατικάκης
Πηγή: Newsroom ΔΟΛ