Βαθμολογία

Παραμένει το χάσμα με την τρόικα

Επιστρέφουν τη Δευτέρα στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, χωρίς ωστόσο να έχουν διαφανεί ακόμα σημάδια σύγκλισης με την τρόικα, οι επικεφαλής της οποία φέρεται να διατηρούν σκληρές θέσεις, ιδιαίτερα στο ευαίσθητο θέμα των πλειστηριασμών.

«Αμα θέλετε να κάνετε κοινωνική πολιτική, βρείτε καταλύματα σε όσους χάνουν τα σπίτια τους», φέρονται να είπαν οι επικεφαλής της τρόικας σε συνάντηση με τους υπουργούς Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, υφυπουργό Θανάση Σκορδά και γενικό γραμματέα Καταναλωτή Γιώργο Στεργίου.

«Οι τράπεζες είναι υπό κρατικό έλεγχο και το Δημόσιο έχει το δικαίωμα να προστατεύσει αυτούς που έχουν πραγματικά ανάγκη» αντέτεινε η ελληνική πλευρά, σύμφωνα με στιχομυθία αυτή, την οποία μετέφερε στο Έθνος της Κυριακής αξιωματούχος που μετέχει στις διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η τρόικα αν και έδειξε στην αρχή διατεθειμένη να συζητήσει μεταβατική περίοδο για την προστασία της κύριας κατοικίας, γνωστοποίησε, την περασμένη εβδομάδα τη θέση της που προκάλεσε σοκ: Μόνο για ένα εξάμηνο να προστατεύεται η κύρια κατοικία με αξία μόλις 100.000 ευρώ και εφόσον το εισόδημα δεν ξεπερνά τις 13.000 ευρώ.

«Πόσο σημαντικό είναι το θέμα των πλειστηριασμών για να πέσει η κυβέρνηση εξαιτίας του;» είναι το ερώτημα που, σύμφωνα με Το Βήμα της Κυριακής, έχουν μεταφέρει σε ανώτατο ευρωπαϊκό επίπεδο οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος, οι οποίοι θα έχουν τη Δευτέρα νέα συνάντηση.

Οι επικεφαλής της τρόικας δεν αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα πριν από το Eurogroup της 9ης Δεκεμβρίου για την ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

«Το κλιμάκιο στελεχών θα επιστρέψει στην Αθήνα σε εύθετο χρόνο, αλλά αυτό δεν αναμένεται να γίνει πριν από το Eurogroup της 9ης Δεκεμβρίου» δήλωσε η αρμόδια εκπρόσωπος του Ταμείου κ. Άντζελα Γκαβίρια. «Πάνω στα ερείπια της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας, η κυβέρνηση υποδύεται πως διαπραγματεύεται» αναφέρει σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ