Βαθμολογία

Aποδίδει η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση

Η δοκιμαστική περίοδος του μέτρου λήγει σε έναν μήνα και παρά τις αρχικές επιφυλάξεις της τρόικας, το αποτέλεσμα δείχνει να δικαιώνει την ελληνική πλευρά.

«Τα έσοδα αυξήθηκαν και για αυτό δεν υπάρχει κανένας λόγος να ξανα-αυξηθεί στο 23% το ΦΠΑ της εστίασης. Θεωρώ ότι και η τρόικα δεν έχει κανένα λόγο να επιμείνει σε ένα μέτρο που έχει επιτύχει και έχει αποδείξει τη χρησιμότητά του», τονίζει ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Ανδρέας Ανδρεάδης.

Από τον Αύγουστο που τέθηκε σε ισχύ η μείωση του ΦΠΑ ως τις αρχές Νοεμβρίου οι καθαρές αυξήσεις του κλάδου αυξήθηκαν κατά 9%, ενώ οι τιμές στα προϊόντα εστίασης μειώθηκαν κατά 5,2%. 250 επιχειρήσεις έκλεισαν αλλά 400 άνοιξαν δημιουργώντας 800 νέες θέσεις εργασίας.

Τα έσοδα στα δημόσια ταμεία παρά τη μείωση του ΦΠΑ δείχνουν καλύτερη πορεία από τις αρχικές εκτιμήσεις. Ο αναπληρωτής υπουργος Οικονομικών δηλώνει σχετικά: «Οι εισπράξεις από τον ΦΠΑ λοιπών προϊόντων αναμένεται να υπερβούν το στόχο κατά 161 εκατομμύρια ευρώ, παρά τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση, η οποία είχε αρχικά εκτιμηθεί ότι θα οδηγούσε σε απώλεια εσόδων ύψους 140 εκατ. ευρώ».

Η τρόικα πάντως έχει ζητήσει από το υπουργείο Οικονομικών να της δοθούν αναλυτικά τα στοιχεία και, παρά το γεγονός ότι στις προθέσεις της ήταν να ζητήσει να επανέλθει ο ΦΠΑ στα αρχικά του επίπεδα, σύμφωνα με πληροφορίες οι όποιες αντιρρήσεις της κάμφθηκαν και θα δεχτεί να συνεχιστεί ο μειωμένος συντελεστής.

Πηγή: ant1online.gr