Βαθμολογία

Εκτάκτως στο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός

Αισιόδοξος όσον αφορά στην εκταμίευση της δόσης παρουσιάστηκε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας. «Αυτή η δόση έχει προϋπόθεση τα προαπαιτούμενα. Αυτά πάμε να τα κλείσουμε σύντομα. Έχουν μείνει πολύ – πολύ μικρές διαφορές πια» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου. Σύμφωνα με τον υπουργό, δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθεί η δόση τμηματικά.

Σχετικά με την αναβολή της επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι δεν τον προβληματίζει γιατί «δεν έχουμε καταλήξει σε συμφωνία». Παράλληλα, ανέφερε ότι οι τεχνικές ομάδες θα έρθουν την επόμενη εβδομάδα, και συγκεκριμένα από τη Δευτέρα.

«Θα προσπαθήσουμε να κλείσουμε το θέμα των προαπαιτούμενων μέχρι το Eurogroup και κατόπιν, μετά από το Eurogroup, θα έρθει η τρόικα, με σκοπό να τελειώσουμε μέχρι το τέλος του χρόνου» πρόσθεσε. Όσον αφορά στα ζητήματα που παραμένουν ανοικτά, είπε ότι πρόκειται για 2 – 3 διαρθρωτικά θέματα κυρίως και λιγότερο τα δημοσιονομικά.

Υπενθυμίζεται ότι η τρόικα ματαίωσε την προγραμματισμένη για την επόμενη εβδομάδα επιστροφή της στην Ελλάδα.Σύμφωνα με το Reuters, η επίσκεψη του κλιμακίου ακυρώθηκε διότι η Ελλάδα δεν έχει υλοποιήσει συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις για τις οποίες είχε δεσμευτεί στο πλαίσιο του μνημονίου.

Οι ελεγκτές είχε προγραμματιστεί να επιστρέψουν στη χώρα προκειμένου να αξιολογήσουν την πρόοδο του ελληνικού προγράμματος εν όψει της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 9 Δεκεμβρίου.

Από πλευράς του υπουργείου Οικονομικών ανακοινώθηκε νωρίτερα ότι η κυβέρνηση είναι σε επαφή με την τρόικα για να βρεθεί η πιο πρόσφορη ημερομηνία επιστροφής της, προκειμένου ως το τέλος του έτους να έχουν ολοκληρωθεί τόσο οι προαπαιτούμενες δράσεις, όσο και η τρέχουσα επισκόπηση του προγράμματος.