Βαθμολογία

H Standard & Poor's αναβάθμισε την Κύπρο

Ο διεθνής οίκος Standard & Poor`s αναβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Κύπρου κατά μία βαθμίδα, στο Β-, από το CCC+, διατηρώντας σταθερές τις προοπτικές της κυπριακής οικονομίας.

Στο αιτιολογικό της απόφασης του, ο οίκος αναφέρει ότι οι άμεσοι κίνδυνοι για την αποπληρωμή του κυπριακού χρέους, φαίνεται να έχουν υποχωρήσει.

Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης τελευταία φορά είχε υποβαθμίσει την Κύπρο τον περασμένο Μάρτιο, εκτιμώντας ότι οι κίνδυνοι χρεοκοπίας είναι αυξημένοι.

Παράλληλα, ο  Standard & Poor's μείωσε τη βαθμολογία του μακροπρόθεσμου χρέους της Ολλανδίας σε ΑΑ+ από ΑΑΑ, με σταθερή προοπτική, αν και ανακοίνωσε πως οι αναπτυξιακές προοπτικές της οικονομίας είναι ασθενέστερες απ' ό,τι προβλεπόταν.

«Ο ρυθμός ανάπτυξης του πραγματικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ παραμένει επίμονα χαμηλότερος απ' αυτόν χωρών σε παρόμοια υψηλά επίπεδα οικονομικής ανάπτυξης», ανακοίνωσε ο S&P.

Εξάλλου ο οίκος Standard & Poor's ανακοίνωσε σήμερα πως αναθεώρησε την προοπτική της Ισπανίας σε «σταθερή» από αρνητική εξαιτίας της σταδιακής βελτίωσης της οικονομίας της χώρας.

Η απόφαση αυτή σημαίνει πως ο οίκος δεν υπολογίζει ούτε να μειώσει, ούτε να αυξήσει μεσοπρόθεσμα την αξιολόγηση του αξιόχρεου της χώρας, που διατηρείται στο ΒΒΒ.

Πηγή: shootandgoal.com