Βαθμολογία

Κρίση επιβίωσης στο εμπόριο

«Πραγματικά αποκαρδιωτική» χαρακτηρίζει η ΕΣΕΕ την εικόνα που καταγράφει η Ετήσια Έκθεση Ελληνικού Εμπορίου, μιλώντας για δομική κρίση επιβίωσης στο ελληνικό εμπόριο.

Με την απασχόληση να έχει επιστρέψει στα επίπεδα του 1997, «μιλάμε για πρωτοφανές πισωγύρισμα που αλλάζει δραματικά τη μορφή της εμπορικής επιχειρηματικότητας», λέει η ΕΣΕΕ και ζητά την ανάληψη δράσης άμεσα από την κυβέρνηση.

Στην Ετήσια Έκθεση Ελληνικού Εμπορίου που συνέταξε και φέτος το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της ΕΣΕΕ, αναλύεται η κατάσταση του ελληνικού εμπορίου το 2013 και γίνονται προβλέψεις για το 2014. Η επίσημη παρουσίασή της θα γίνει την Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου σε εkδήλωση που θα χαιρετίσει ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς.

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, σε ανακοίνωσή της, αναφέρει ότι συγκεκριμένες τάσεις που είχαν αρχίσει να διαφαίνονται ήδη από το 2011, φέτος έχουν πλέον καταστεί μια ιδιαίτερα ενοχλητική πραγματικότητα που οδηγεί το ελληνικό εμπόριο σε μια δομική κρίση επιβίωσης.

Ενδεικτικά, τόσο η συνέχιση της πτώσης της απασχόλησης στο εμπόριο όσο και η εδραίωση απαισιόδοξων στάσεων στους εμπόρους για το μέλλον της επιχείρησής τους, καταδεικνύουν το βάθος και την ένταση της κατάστασης, όπως έχει διαμορφωθεί λόγω της κρίσης.

Ακόμη και στους νέους και στις γυναίκες που έβρισκαν εργασιακή διέξοδο στον κλάδο, η τάση δείχνει ότι ακολουθούν πια τη γενική πτωτική κατεύθυνση. Έχοντας φτάσει σε επίπεδα απασχόλησης του 1997, «νομίζω ότι μιλάμε για ένα πρωτοφανές πισωγύρισμα που αλλάζει δραματικά τη μορφή της εμπορικής επιχειρηματικότητας στη χώρα», σχολιάζει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Β.Κορκίδης.

Το Ινστιτούτο της ΕΣΕΕ προβλέπει στην έκθεσή του σταθεροποίηση του αριθμού των επιχειρήσεων του εμπορίου το 2014, και εκτιμά πως η ελληνική αγορά θα συνεχίσει τον αγώνα της για επιβίωση και το επόμενο έτος.

Προαναγγέλλοντας την έκθεση ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Β. Κορκίδης τόνισε πως τα αποτελέσματά της έχουν φέτος ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού επιβεβαιώνονται από την έκθεση της Κομισιόν για τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ η σύγκρισή τους αμφισβητεί συγκεκριμένες εισηγήσεις της έκθεσης του ΟΟΣΑ.

«Το επόμενο διάστημα θα φανερώσει τις προοπτικές για την έξοδο της οικονομίας μας από την ύφεση και πώς επιτέλους θα επιστρέψουμε σε θετικά πρόσημα. Τα περιθώρια για την ελληνική αγορά είναι πλέον πολύ στενά και οι αντοχές των ελληνικών επιχειρήσεων εξαντλημένες. Είναι αναγκαίο να διασφαλιστούν άμεσες ενέργειες που θα επιτρέψουν την οικονομική ανάκαμψη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων» τόνισε ο κ. Κορκίδης.

Η ΕΣΕΕ υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση οφείλει, σε συνεννόηση με την αξιωματική αντιπολίτευση, να διασφαλίσει την ομαλή διαχείριση της κατάστασης χωρίς περαιτέρω αναταραχές και πρόωρες εκλογές.

«Δυστυχώς, η έλλειψη του κοινωνικού διάλογου σε μια εποχή που η ελληνική κοινωνία τον χρειάζεται περισσότερο από ποτέ, είναι ένα θλιβερό απότοκο της κρίσης που πρέπει να αναιρέσουμε», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

«Όπως μπορεί να γίνει αντιληπτό», συνεχίζει η ανακοίνωση της ΕΣΕΕ, «τα τέσσερα χρόνια βαθιάς κρίσης έχουν στην κυριολεξία γονατίσει την ελληνική αγορά και έχουν θέσει όλους τους επιχειρηματίες υπό τη μέγγενη μιας πρωτοφανούς μείωσης του κύκλου εργασιών τους, που τους οδηγεί σε αναγκαστική παύση πληρωμών».

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ