Βαθμολογία

Πέντε λαχανικά με «χρυσές» ιδιότητες

Αποτελούν τον «εφιάλτη» κάθε μικρού παιδιού, που προσεύχεται κάθε μέρα να γυρίσει σπίτι από το σχολείο και να μη τα δει να τον περιμένουν στο τραπέζι. Αλλά και σε μεγαλύτερες ηλικίες, τα λαχανικά ποτέ δεν ήταν μια από τις αγαπητές τροφές, πλην μερικών εξαιρέσεων που όμως επιβεβαιώνουν τον αγώνα.

Από την άλλη, μικροί και μεγάλοι γνωρίζουν πως οι ανεπιθύμητες αυτές τροφές προσφέρουν τεράστια οφέλη στην υγεία. Πόσοι όμως ξέρουν ποια λαχανικά είναι καλύτερα και τί προσφέρουν στον οργανισμό; Το FoxNews σε άρθρο του ξεχωρίζει τα πέντε «καλύτερα» λαχανικά και παρουσιάζει τις σημαντικές τους ιδιότητες.

1. Γαλλικό λάχανο

Το γαλλικό λάχανο είναι πραγματικά μια «υπερ-τροφή». Μέσα στα κατσαρωτά πράσινα φύλλα του βρίσκονται αντιοξειδωτικές ουσίες σε μεγαλύτερη περιεκτικότητα από κάθε άλλο λαχανικό. Εκτός αυτού είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, σίδηρο, ασβέστιο και βιταμίνες Κ, Α και C και παράλληλα είναι πολύ χαμηλό σε θερμίδες. Αυτές οι θρεπτικές ουσίες του προσθέτουν μια μεγάλη αντιφλεγμονώδη ιδιότητα. Πέραν αυτού, το γαλλικό λάχανο βοηθάει στην καρδιαγγειακή υγεία ενώ μπορεί να βοηθήσει και στην πρόληψη ορισμένων καρκίνων.

2. Σπανάκι

Το αγαπημένο φαγητό του Ποπάι περιέχει υψηλά επίπεδα της λουτεΐνης και της ζεαξανθίνης, δύο αντιοξειδωτικών ουσιών που σημαντικές για την υγεία των ματιών. Επιπροσθέτως, οι μελέτες δείχνουν ότι καταπολεμούν αρκετά καρκινογόνα προϊόντα.. Ένα από τα ελάχιστα γνωστά γεγονότα σχετικά με το σπανάκι είναι ότι όταν είναι μαγειρεμένο, παρέχει περισσότερες θρεπτικές ουσίες από όταν είναι ωμό. Τέλος, το σπανάκι είναι απαραίτητο για την οικοδόμηση των οστών, την πέψη, και τη φροντίδα του δέρματος.

3. Μπρόκολο

Οταν βρίσκεται μέσα στη κατσαρόλα δημιουργεί μια από τις πιο μισητές μυρωδιές της παιδικής ηλικίας. Ωστόσο, το μπρόκολο είναι πλούσιο σε βιταμίνη Κ και βιταμίνη C, που βοηθούν την υγεία των οστών και την πρόληψη της οστεοπόρωσης. Ομως αυτό που πραγματικά κάνει αυτό το λαχανικό να ξεχωρίζει είναι η δυνατότητα που καταπολεμά τον καρκίνο λόγω της πληρότητας του σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Περιέχει μεγάλη ποσότητα πρωτεϊνών και κρατά τον οργανισμό μακριά από κρυολογήματα.

4. Λαχανάκια Βρυξελλών

Μπορεί να είναι... μικρά στο μάτι όμως είναι ένα από τα καλύτερα λαχανικά για να αποκτήσει ο οργανισμός φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα. Περιέχουν βιταμίνες Α, C, E, και Κ αλλά και βασικά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Η περιεκτικότητα σε ίνες βοηθά στην μείωση της χοληστερόλης και στην πέψη. Παράλληλα, υψηλή παρουσία της βιταμίνης C ενισχύει σημαντικά το ανοσοποιητικό σύστημα.

5. Ντομάτες

Ενα από τα πιο «δημοφιλή» λαχανικά και ταυτόχρονα από τα λίγα που τρώγονται με ευχαριστιση από τους περισσότερους. Οι ντομάτες είναι πλήρεις σε βιταμίνες και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λυκοπένιο, ένα αντιοξειδωτικό που μπορεί να βοηθήσει την καταπολέμηση του καρκίνου. Έχουν επίσης τη δυνατότητα να διατηρούν την αρτηριακή μας πίεση υπό έλεγχο και έχει αποδειχθεί ότι είναι ιδανικές για την καταπολέμηση καρδιακών παθήσεων. Τελευταία θαυματουργή ιδιότητά τους, η ικανότητα να κρατάνε χαμηλά τα επίπεδα της χοληστερόλης.