Βαθμολογία

Παράνομο ένα στα πέντε πακέτα τσιγάρα

Τη δημιουργία ειδικών ομάδων ελέγχου για το λαθρεμπόριο καπνικών προϊόντων σε καταστήματα λιανικής αλλά και στο οδικό δίκτυο εξήγγειλε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης, καθώς ένα στα πέντε πακέτα τσιγάρα που καταναλώνονται στην Ελλάδα είναι παράνομο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της καπνοβιομηχανίας Παπαστράτος.

Σε δειγματοληπτική έρευνα της εταιρείας Nielsen για την Παπαστράτος τον περασμένο Σεπτέμβριο σε 30 δήμους της χώρας, διαπιστώθηκε 6% αύξηση στην κατανάλωση παράνομων τσιγάρων σε σχέση με το 2012. «Οι απολεσθέντες φόροι από αυτή την παράνομη δραστηριότητα υπολογίζονται σε 650 εκατ. ευρώ για το 2013», τόνισε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της καπνοβιομηχανίας Νικήτας Θεοφιλόπουλος σε ημερίδα του Ιντιστούτου Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών.

Το πρώτο εξάμηνο του 2013 οι κατασχέσεις λαθραίων πακέτων τσιγάρων αυξήθηκαν κατά 116% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο το 2012. «Πρωταρχικό μέλημα της κυβέρνησης είναι να περιορίσει τους απολεσθέντες φόρους από το παράνομο εμπόριο καπνού», δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης.

Πέρυσι η Ελλάδα είχε τον δεύτερο μεγαλύτερο ρυθμό αύξησης στην παράνομη διακίνηση τσιγάρων στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο αντιπρόεδρος της Philip Morris International Αρτιόμ Τσερνίς κάνει λόγο για μια τρομερά επικερδή εγκληματική δραστηριότητα που μπορεί να συγκριθεί μόνο με το εμπόριο κοκαΐνης. Ο τζίρος του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων παγκοσμίως εκτιμάται στα δύο τρισεκατομμύρια δολάρια. «Το ρίσκο όμως στο λαθρεμπόριο τσιγάρων είναι αναντίστοιχο με αυτό στη διακίνηση της κοκαΐνης. Οι έμποροι ναρκωτικών συλλαμβάνονται και οδηγούνται στη φυλακή. Οσοι όμως πωλούν παράνομα τσιγάρα συνήθως γλιτώνουν με κάποιο πρόστιμο», είπε χθες στην ημερίδα του ΙΟΒΕ ο κ. Τσερνίς.

Τα τελευταία χρόνια αυξάνεται διαρκώς η κυκλοφορία και κατανάλωση τσιγάρων «άγνωστης μάρκας» που διακινούνται αποκλειστικά στη μαύρη αγορά χωρίς δασμούς και φόρους. Το 2011, στο σύνολο των κατασχεθέντων τσιγάρων το 20% αντιστοιχούσε στη μάρκα Gold Mount. Το 2012, το 30% κατέλαβε η μάρκα Cleopatra και φέτος το 43% των κατασχεθέντων αποτελούσαν τα τσιγάρα Royal.