Βαθμολογία

Μαζικό άνοιγμα ιατρικών λογαριασμών

Στο «μικροσκόπιο» του ΣΔΟΕ, βρίσκονται τους τελευταίους μήνες τραπεζικοί λογαριασμοί γιατρών του ΕΣΥ στη Θεσσαλία. Δεκάδες είναι οι λογαριασμοί που έχουν ανοιχτεί, με τους ελεγκτές να προχωρούν σε διασταύρωση των περιουσιακών στοιχείων και των εισοδημάτων των γιατρών.

Ύπαρξη λογαριασμών δεκάδων χιλιάδων ευρώ και εντοπισμός καταθέσεων που «αγγίζουν» το ένα εκατομμύριο ευρώ, έχει αποκαλύψει έρευνα του ΣΔΟΕ. Ήδη έχουν κληθεί γιατροί να δικαιολογήσουν τραπεζικούς λογαριασμούς «μαμούθ», μεταξύ των οποίων και οκτώ γιατροί που υπηρετούν στο ΕΣΥ στο Βόλο. Η έρευνα των ελεγκτών του ΣΔΟΕ που γίνεται στο πλαίσιο του «πολέμου» κατά του «μαύρου χρήματος» και της φοροδιαφυγής, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Από τα ψηλά μέχρι τα χαμηλά

Ο έλεγχος του ΣΔΟΕ, δεν κάνει... διακρίσεις. Δεν περιορίζεται σε υψηλόβαθμα στελέχη του ΕΣΥ στη Θεσσαλία, που κατέχουν θέσεις «κλειδιά», αλλά επεκτείνεται σε όλα τα επίπεδα.

Καταθέσεις στελεχών που καταλαμβάνουν υψηλόβαθμες θέσεις στο εθνικό σύστημα υγείας μέχρι και απλών «υπηρετών» της δημόσιας υγείας, έχουν μπει στο στόχαστρο ελεγκτών.

«Ο έλεγχος ξεκινάει από την κορυφή και φθάνει μέχρι τα τελευταία πατώματα», ανέφεραν χαρακτηριστικά στελέχη του ΣΔΟΕ, υπογραμμίζοντας ότι από τον «πόλεμο» κατά του «μαύρου χρήματος» και της φοροδιαφυγής δεν εξαιρείται κανείς.

Καταθέσεις- «μαμούθ»

Από τους πρώτους κιόλας τραπεζικούς λογαριασμούς που ανοίχτηκαν, ελεγκτές φαίνεται να βρέθηκαν μπροστά σε καταθέσεις χιλιάδων ευρώ.

Σημειώνεται ότι –για παράδειγμα- η μισθοδοσία ενός Διευθυντή Κλινικής ή Τμήματος δεν ξεπερνά τις 2.600 ευρώ ενώ ενός Επιμελητή Β' δεν είναι πάνω από 2.000 ευρώ.Κι όμως φαίνεται να υπάρχουν ακόμη και περιπτώσεις απλών γιατρών, που το «κομπόδεμά» τους είναι πολλών χιλιάδων ευρώ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι από το σύνολο των δεκάδων λογαριασμών γιατρών που ανοίχτηκαν, αρκετοί βρέθηκαν να περιέχουν καταθέσεις δεκάδων χιλιάδων ευρώ.Φαίνεται μάλιστα, ότι λογαριασμοί γιατρών συγκεκριμένης ειδικότητας είναι οι πιο «παχυλοί». Πάντως λογαριασμός που «αγγίζει» το ένα εκατομμύριο ευρώ, είναι –μέχρι αυτό το στάδιο- ο μεγαλύτερος που έχει εντοπιστεί.

«Ξεσκόνισμα»

Η έρευνα ελεγκτών του ΣΔΟΕ έχει ξεκινήσει εδώ και μερικούς μήνες, βρίσκεται όμως σε αρχικό στάδιο.Ελέγχονται τα έσοδα των γιατρών από μισθοδοσίες και λοιπές πηγές, διασταυρώνονται με τα περιουσιακά τους στοιχεία και όπου υπάρχει κενό, ζητούνται εξηγήσεις.

Ήδη αρκετοί γιατροί της Θεσσαλίας, έχουν κληθεί να δικαιολογήσουν τα υπέρογκα ποσά που ανακαλύφθηκαν στις τραπεζικές τους καταθέσεις. Μεταξύ αυτών, φέρονται ότι βρίσκονται και οι οκτώ-μέχρι τώρα- γιατροί που υπηρετούν στο ΕΣΥ στο Βόλο.

Ερευνα σε μάκρος

Η έρευνα αναμένεται να τραβήξει σε μάκρος. Η επεξεργασία των στοιχείων που έχουν στα χέρια τους ελεγκτές του ΣΔΟΕ, θεωρείται ότι βρίσκεται σε αρχικό στάδιο.Ο έλεγχος εξελίσσεται βήμα- βήμα και εκτιμάται ότι θα φθάσει σε βάθος μέσα στο 2014. Προς το παρών υπάρχουν μόνο ενδείξεις, από τις λίγες περιπτώσεις επεξεργασίας των οικονομικών στοιχείων γιατρών.

Να είμαστε καθαροί

«Πρέπει και να δείχνουμε και να είμαστε καθαροί», δήλωσε χθες στον «Τ» ο Διοικητής της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας, Λάζαρος Μακρής.Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη από το Σεπτέμβριο, ο κ. Μακρής είχε επισκεφθεί την υπηρεσία του ΣΔΟΕ, ζητώντας το τακτικό άνοιγμα των λογαριασμών υψηλόβαθμων στελεχών και γιατρών του ΕΣΥ.

«Για το χώρο της υγείας ακούγονται πολλά και διάφορα. Ως εκ τούτου υπηρετούμε την αρχή που λέει ότι η γυναίκα του Καίσαρα δεν πρέπει μόνο να είναι τίμια, αλλά να αποδεικνύεται κιόλας», είχε δηλώσει το Σεπτέμβριο ο κ. Μακρής, ο οποίος μάλιστα είχε δηλώσει ότι το ΣΔΟΕ έχει καλή ενημέρωση για κλινικές και πρακτικές που είτε είναι έκνομες είτε βρίσκονται στο όριο του έκνομου.

Πηγή: Εφ. Ταχυδρόμος
(Ελένη Χάνου)