Βαθμολογία

Nέο «πακέτο» μέτρων τη διετία 2014-16

Η ανάγκη για τη λήψη νέων μέτρων είναι μικρή, όπως τονίζει ο Πόουλ Τόμσεν προσπαθώντας ίσως να… χρυσώσει το χάπι, αλλά αυτό δεν αναιρεί το γεγονός πως τη διετία 2014-16 αναμένεται να υπάρξει και νέο «πακέτο» μέτρων, όπως τόνισε ο ίδιος.

Ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην τρόικα εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, αλλά τα μέτρα παραμένουν μέτρα… «Η Ελλάδα έχει σημειώσει τεράστια πρόοδο προς την αποκατάσταση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας. Αυτή τη χρονιά αναμένουμε ότι θα υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα, κάτι που αποτελεί σημαντικό ορόσημο. Θα χρειασθούν περαιτέρω μέτρα κατά την περίοδο 2014 - 2016. Αλλά αυτή η ανάγκη για άλλα μέτρα είναι αρκετά μικρή σε σχέση με το παρελθόν» τονίζει χαρακτηριστικά μιλώντας στην εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής».

Επίσης, συμπλήρωσε: «Κατανοούμε ότι τα νέα δημοσιονομικά μέτρα είναι πολύ δύσκολα, πολιτικά και κοινωνικά. Και συμφωνούμε με την κυβέρνηση ότι πρέπει να αποφευχθούν οριζόντια μέτρα, και αντίθετα τα μέτρα να επικεντρωθούν σε τομείς όπου παραμένουν σπατάλες ή υπερβολικές δαπάνες, και να είναι προσεκτικά στοχευμένα, ώστε να προστατεύονται οι πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες».

Σχετικά με το θέμα των απολύσεων στο δημόσιο, κάτι το οποίο θεωρεί αδιαπραγμάτευτο, σημείωσε: «Μου προκαλεί έκπληξη ότι σε μια χώρα με 60% περίπου ανεργία στους νέους, και με συχνά κακές δημόσιες υπηρεσίες, το πολιτικό σύστημα είναι τόσο απρόθυμο να αποδεχθεί ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι που δεν αποδίδουν μπορούν να αντικατασταθούν από νέους, μορφωμένους ανθρώπους που αγωνιούν να τους δοθεί μια ευκαιρία. Λοιπόν, ναι, νομίζω ότι η ευελιξία στην εφαρμογή υποχρεωτικών απολύσεων όταν αυτό είναι αναγκαίο, αποτελεί μια κρίσιμη πτυχή του προγράμματος. Από άποψη όχι μόνο οικονομική, αλλά και κοινωνικής δικαιοσύνης».