Βαθμολογία

Σε φυλάκιση 9 μηνών για μέθη καταδικάστηκε πιλότος

Σε φυλάκιση εννέα μηνών καταδικάστηκε την Παρασκευή στο Λιντς, της βόρειας Αγγλίας, ένας πιλότος των πακιστανικών αερογραμμών, ο οποίος είχε συλληφθεί σε κατάσταση μέθης την ώρα που ετοιμαζόταν να απογειώσει αεροπλάνο με 156 επιβαίνοντες. Ο 55χρονος πιλότος Ίρφαν Φάιζ, πατέρας δύο παιδιών, απολύθηκε άμεσα από την Pakistan International Airlines (PIA) μετά την σύλληψή του.

Ο πιλότος συνελήφθη στις 18 Σεπτεμβρίου στο αεροδρόμιο Μπράντφορντ του Λιντς, την ώρα που ετοιμαζόταν να προχωρήσει στις τελευταίες επαληθεύσεις στο πιλοτήριο ενός Airbus 310 πριν απογειωθεί με προορισμό το Ισλαμαμπάντ.

Η Αστυνομία επενέβη όταν ειδοποιήθηκε από το προσωπικό εδάφους, το οποίο είχε παρατηρήσει το αβέβαιο βάδισμα αλλά και την ύποπτη αναπνοή του.

Η αναχώρηση της πτήσης αυτής για Ισλαμαμπάντ, με 145 επιβάτες και 11 μέλη πληρώματος, είχε καθυστερήσει 14 ώρες μετά την σύλληψή του, ενώ είχε επίσης χρειαστεί να παρασχεθεί στέγη στους επιβάτες σε ένα ξενοδοχείο του αεροδρομίου.

Το αλκοτέστ που έκανε ο Ίρφαν Φάιζ, έδειξε ότι είχε την τριπλάσια ποσότητα αλκοόλ στο αίμα του από αυτήν που επιτρέπεται, η οποία ανέρχεται στα 9 μικρογραμμάρια ανά 100 χιλιοστόλιτρα στην Βρετανία για τους πιλότους των αεροπλάνων (έναντι των 35 μικρογραμμαρίων ανά 100 χιλιοστόλιτρα για την οδήγηση στους δρόμους).

Ο πιλότος είχε πει τότε στην Αστυνομία ότι είχε καταναλώσει τα τρία τέταρτα μιας φιάλης ουίσκι την προηγούμενη νύχτα από την πτήση, σημειώνοντας ωστόσο ότι είχε πιει την τελευταία γουλιά του ποτού του γύρω στις 03:00 το πρωί. Η πτήση για την οποία ήταν υπεύθυνος προβλεπόταν να αναχωρήσει στις 22:10 την ίδια ημέρα, δηλαδή περισσότερες από 19 ώρες αργότερα.

Την Παρασκευή, στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, ο δικαστής του Λιντς Τζάστις Κόλσον εξέφρασε μεγάλη έκπληξη για τους κανόνες που ισχύουν στο Πακιστάν, βάσει των οποίων αξιώνεται να έχουν περάσει μόνον 12 ώρες από την κατανάλωση της τελευταίας γουλιάς ενός οινοπνευματώδους ποτού, πριν από την απογείωση ενός αεροσκάφους, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η ποσότητα που καταναλώθηκε. Και μάλιστα σε μια χώρα, που η θρησκεία απαγορεύει την κατανάλωση αλκοόλ!

Ο δικαστής δήλωσε επίσης κατάπληκτος όταν έμαθε ότι πιλότοι απογειώνουν τακτικά αεροπλάνα από την Βρετανία χωρίς να γνωρίζουν την βρετανική νομοθεσία πάνω στο ζήτημα αυτό.