Βαθμολογία

Μέρκελ: Έχετε σημειώσει πρόοδο

Η Ελλάδα έχει σημειώσει ήδη αξιοσημείωτα αποτελέσματα, τόνισε η γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, μετά τη συνάντησή της με τον Έλληνα πρωθυπουργό, σημειώνοντας ωστόσο ότι πρέπει να λάβει ακόμη δύσκολες αποφάσεις.

Το πιο σημαντικό, τόνισε, είναι ότι σημειώθηκε πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις έχουν προχωρήσει σε βαθύ επίπεδο.

Η Γερμανία προσπαθεί να βοηθήσει με την Κομισιόν μέσω της Task Force για βαθιές μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση και υγεία, σημείωσε η καγκελάριος, αναφέροντας τη δημιουργία του επενδυτικού ταμείου. "Πιστεύω ότι όλα είναι σε πολύ καλό δρόμο", τόνισε.

"Η Ελλάδα διαπραγματεύεται αυτή τη στιγμή για την επόμενη δόση δόση με την τρόικα. Πρέπει να τακτοποιηθούν ορισμένα πράγματα και ο κ. Σαμαράς μου είπε ότι η Ελλάδα θα κάνει ότι μπορεί", υπογράμμισε η κ. Μέρκελ.

Η γερμανίδα καγκελάριος αναφέρθηκε ακόμη στην ανάληψη της ευρωπαϊκής προεδρίας από την Ελλάδα, τονίζοντας ότι είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς υπάρχουν πολλά θέματα στην ατζέντα όπως η ανεργία των νέων και η παράνομη μετανάστευση.

«Υποστηρίζουμε τις δύσκολες αποφάσεις που καλείστε να λάβετε στην Ελλάδα και βλέπουμε τους καρπούς αυτής της προσπάθειας», κατέληξε η καγκελάριος.

Σε σχετική ερώτηση για την διαπραγμάτευση με την τρόικα που βρίσκεται σε εξέλιξη, η κ. Μέρκελ δήλωσε ότι "αν θέλουν οι Έλληνες να δουν καλύτερες μέρες, πρέπει να έχουν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό και να κάνουν μεταρρυθμίσεις. Η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με την τρόικα δεν είναι εύκολη αλλά είναι εφικτή". Υπογράμμισε ότι το θέμα της διαπραγμάτευσης δεν σχετίζεται με την ελληνική προεδρία.

Σαμαράς: Δεν μπορούμε να σταματήσουμε την προσπάθεια

Είχαμε πολύ καλή συνεργασία με την γερμανίδα καγκελάριο σημείωσε ο Αντώνης Σαμαράς. Έχουμε πετύχει πολλά σε δημοσιονομικό επίπεδο. Θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι το πρωτογενές πλεόνασμα που πετύχαμε φέτος ήταν στόχος του προγράμματος για τον επόμενο χρόνο.

"Θα καλύψουμε την απόσταση σε ότι αφορά στις μεταρρυθμίσεις. Δεν μπορούμε να σταματήσουμε τις προσπάθειες", είπε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι η Ελλάδα δεν ζητά νέα βοήθεια πλέον των συμφωνημένων, ενώ πρόσθεσε ότι δεν βλέπει χρηματοδοτικό κενό στο τρέχον πρόγραμμα της χώρας.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όλα αυτά γίνονται με τεράστιο κόστος και θυσίες του ελληνικού λαού. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρέπει να συνεχίσουμε, υπογράμμισε.

Τώρα όμως, συνέχισε, μπαίνουμε σε ανάκαμψη. Ολοι βλέπουν το φως στην άκρη του τούνελ. Αυτό θα ενισχύσει την προσπάθεια των Ελλήνων που βλέπουν διέξοδο μετά από τα οδυνηρά χρόνια που προηγήθηκαν.

«Οι διεθνές αγορές δείχνουν την εμπιστοσύνη τους. Τα ελληνικά ομόλογα έχουν επιστρέψει σε προ κρίσης επίπεδα», τόνισε ο κ. Σαμάρας.

Σημείωσε ότι έγινε συζήτηση για την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ με τις 555 μεταρρυθμίσεις που προτείνονται για την ελληνική οικονομία προκειμένου να ανοίξουν οι αγορές.

Αναφορικά με τις ελληνική προεδρία, τόνισε ότι στόχος είναι να γίνει το καλύτερο. Θέλω να ευχαριστήσω την καγκελάριο και όλους ευρωπαίους για τη στήριξη, κατέληξε ο Αντώνης Σαμαράς.

Ερωτηθείς για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, ο κ. Σαμαράς δήλωσε «Δεν θέλω να συζητήσω δημόσια για τις διαπραγματεύσεις». Αρκέστηκε να πει ότι θα πρέπει να υπάρχει πρόοδος και ελπίζει σε συμφωνία σύντομα.

Δεν είμαστε στο Βερολίνο για να διαπραγματευτούμε με την τρόικα. Με την τρόικα διαπραγματευόμαστε με όπλο τα καλά αποτελέσματά μας, υπογράμμισε. «Δημόσια σχόλια από την τρόικα μας υπογραμμίζουν αυτή τη διάσταση», τόνισε.

Πηγή: euro2day.gr