Βαθμολογία

Πρωτογενές πλεόνασμα το 2014

Πρωτογενές πλεόνασμα 812 εκατ. ευρώ για το 2013 προβλέπει το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού του 2014, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, παρουσιάζοντας αναλυτικά τον προϋπολογισμό στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Νωρίτερα, ο κ. Στουρνάρας κατέθεσε στη Βουλή το σχέδιο του προϋπολογισμού και το παρέδωσε στον πρόεδρο της Βουλής, Ευάγγελο Μεϊμαράκη.

«Οι θυσίες του ελληνικού λαού πιάνουν τόπο», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας και διαβεβαίωσε ότι δεν θα ληφθούν άλλα οριζόντια μέτρα.

Από την πλευρά του, ο κ. Σταϊκούρας, παρουσιάζοντας το σχέδιο του προϋπολογισμού, τόνισε ότι το πλεόνασμα αυτό είναι υπέρ διπλάσιο από το προσχέδιο του προϋπολογισμού που είχε κατατεθεί πριν ένα μήνα περίπου και σε σχέση με το μηδενικό πλεόνασμα που προέβλεπε το πρόγραμμα προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας.

Ειδικότερα, το πρωτογενές πλεόνασμα αναμένεται να ανέλθει σε 812 εκατ. ευρώ για το 2013 και 2,9 δισ. ευρώ για το 2014 που ως ποσοστά αντιστοιχούν σε 0,4% και 1,6% του ΑΕΠ.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα για το 2013 υπολογίζεται σε 2,2% του ΑΕΠ (3,9 δισ. ευρώ) και σε 2,3% του ΑΕΠ (4,2 δισ. ευρώ) για το 2014.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει σε ανάπτυξη το 2014 με ρυθμό 0,6%, έναντι ύφεσης 4% εφέτος και μείωση της ανεργίας στο 24,5% το 2014, έναντι 25,5% φέτος.

Οι θετικές αυτές εξελίξεις, σε συνδυασμό με την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, αποτελεί εφαλτήριο για τη συνέχιση της προσπάθειας που βρίσκεται σε εξέλιξη για μια βιώσιμη ανάπτυξη και όχι για εφησυχασμό, είπε ο κ. Σταϊκούρας, τονίζοντας ότι θα πρέπει να συνεχιστούν οι δομικές αλλαγές στην οικονομία, το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων κλπ.

Ειδικότερα για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, όπως ανέφερε ο κ.Σταϊκούρας, έχει αποφέρει έσοδα 3,8 δισ. ευρώ από την έναρξη λειτουργίας του ΤΑΙΠΕΔ τον Ιούλιο του 2011.

Όπως ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας, μεγάλο μέρος των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Ελληνικού Δημοσίου έχει αποπληρωθεί. Πρόκειται για απλήρωτες υποχρεώσεις από δαπάνες καθώς και εκκρεμείς επιστροφές φόρων που είχαν δημιουργηθεί μέχρι το τέλος του 2011.

Στο δεκάμηνο του 2013, προσθέτοντας και τον Δεκέμβριο του 2012, οι χρηματοδοτήσεις των φορέων έφθασαν τα 6 δισ. ευρώ και οι πληρωμές τα 5,2 δισ. ευρώ. Μέχρι το τέλος του έτους, οι χρηματοδοτήσεις εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στα 6,6 δισ. ευρώ.

Αναφορικά με το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης. ο κ.Σταϊκούρας είπε ότι προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί στα 320 δισ. ευρώ ή στο 174,8% του ΑΕΠ.

Για πρώτη φορά προβλέπεται ότι, ως απόλυτο μέγεθος, θα μειωθεί λόγω, κυρίως, της επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος, της συγκράτησης των δαπανών για τόκους και της υλοποίησης του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων, εκτιμώμενου ύψους 3,56 δισ. ευρώ.

Πιο αναλυτικά, σε ότι αφορά τα έσοδα και τις δαπάνες του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2014:

* Προβλέπεται σημαντική αύξηση των καθαρών εσόδων του Κρατικού Προϋπολογισμού.

* Αυτά προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 54,7 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 4% έναντι του 2013.

* Η αύξηση αυτή οφείλεται στις προβλεπόμενες αυξημένες εισπράξεις των δύο πρώτων μηνών του 2014.

Το ποσό αυτό όμως, όπως προαναφέρθηκε, αφορά αποπληρωμή υποχρεώσεων του 2013 και θα καταγραφεί στο δημοσιονομικό έτος 2013, μετά τις προβλεπόμενες εθνικολογιστικές προσαρμογές, όπως επίσης και στις ευνοϊκότερες μακροοικονομικές προβλέψεις, οι οποίες είναι σημαντικά βελτιωμένες έναντι των προβλέψεων που είχαν ληφθεί υπόψη κατά την κατάρτιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.

Σημειώνεται ότι η συζήτηση του νέου προϋπολογισμού στην αρμόδια διαρκή Επιτροπή της Βουλής, θα αρχίσει, όπως ανακοίνωσε ο κ. Μεϊμαράκης, στις 25 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθεί σε τέσσερις συνεδριάσεις.

Η συζήτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής θα ξεκινήσει πιθανότατα στις 3 ή τις 4 Δεκεμβρίου και θα ολοκληρωθεί σε πέντε συνεδριάσεις μετά από την ψήφισή του με ονομαστική φανερή ψηφοφορία.

Σε κάθε περίπτωση, ο προϋπολογισμός κατατέθηκε χωρίς να υπάρχει συμφωνία με την τρόικα σχετικά με το δημοσιονομικό κενό του 2014, γεγονός που μπορεί να επιφέρει αλλαγές στο σχέδιο του προϋπολογισμού.

Πηγή: newpost.gr