Βαθμολογία

Έρχεται το ενιαίο ηλεκτρονικό εισιτήριο

Το ενιαίο ηλεκτρονικό εισιτήριο στα μέσα μαζικής μεταφοράς, από ό, τι φαίνεται γίνεται σύντομα πραγματικότητα και τα οφέλη είναι αρκετά, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Τα πιο σημαντικά είναι η ταχύτερη επιβίβαση, η δικαιότερη χρέωση, ο καλύτερος σχεδιασμός των αστικών μεταφορών και φυσικά η μείωση της «εισιτηριο-διαφυγής» από 25%, που είναι σήμερα, σε 5%-7%.

Τα στοιχεία αυτά αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων στο 6ο Φόρουμ Κινητικότητας, όπου παρουσιάζεται η στρατηγική για την εφαρμογή του «Ενιαίου και Ευφυούς Συστήματος Κομίστρου Θεσσαλονίκης» που διοργάνωσε το Συμβούλιο Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΣΑΣΘ) στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έργου ATTAC.

Σύμφωνα με τον κ. Πολύκαρπο Καρκαβίτσα, μέλος της ομάδας του έργου ATTAC, η μελέτη που αναμένεται να παραδοθεί στο τέλος του έτους, αφορά σε ένα ενιαίο εισιτήριο, μια κάρτα δηλαδή, που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλα τα μέσα, από τα αστικά λεωφορεία και τα ταξί μέχρι και στο πάρκινγκ.

«Η κάρτα αυτή θα αντιστοιχεί σε ένα ποσό και θα επικυρώνεται εύκολα και γρήγορα σε όλα τα μέσα που θα διαθέτουν το αντίστοιχο μηχάνημα. Θα 'φορτίζεται' σε συγκεκριμένα σημεία (πχ στα σημεία πώλησης) ή μέσω ίντερνετ ενώ ο καθένας θα πληρώνει ανάλογα με τη διαδρομή που θα κάνει», υπογράμμισε ο κ.Καρκαβίτσας. «Μακροπρόθεσμα το εισιτήριο θα μπορεί να υπάρχει και ως εφαρμογή στο κινητό αξιοποιώντας την τεχνολογία κοντινής εμβέλειας», πρόσθεσε.

Μάλιστα, από έρευνα που έγινε σε δείγμα 1.000 ατόμων, προέκυψε ότι το 80% θα χρησιμοποιούσε πάντα το ενιαίο εισιτήριο αν αυτό θα βελτίωνε τη συχνότητα των δρομολογίων και τους παρείχε εκπτώσεις, σύμφωνα με τον κ. Καρκαβίτσα. Τόνισε πάντως, πως «η υλοποίηση του έργου είναι εφικτή σε ένα διάστημα δύο ετών».

Το πρωί πραγματοποιήθηκε τεχνική συνάντηση όπου έγινε επίδειξη του ηλεκτρονικού εισιτηρίου παρουσία των διακρατικών εταίρων από Οράντεα και Ανκόνα όπου εφαρμόζεται το συγκεκριμένο σύστημα. Στη συνάντηση συμμετείχαν εκτός από τον πρόεδρο του ΣΑΣΘ, κ. Ιωάννη Παλαιστή και τον διευθυντή της Ομάδας του έργου ATTAC, κ. Εμμανουήλ Βουγιούκα, αρμόδια στελέχη του ΟΑΣΘ, του Μετρό και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Στην κεντρική εκδήλωση του φόρουμ που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα αναμένεται η παρουσία του υπουργού Μακεδονίας - Θράκης, κ. Θεόδωρου Καράογλου, του υφυπουργού Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, κ. Μιχάλη Παπαδόπουλου, του γενικού γραμματέα Μεταφορών του ίδιου Υπουργείου, κ. Νικόλαου Σταθόπουλου και του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Απόστολου Τζιτζικώστα.

Πηγή ΑΠΕ