Βαθμολογία

Επείγουσα έρευνα για τις απεργίες

Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση, με αντικείμενο τη συνέχιση της κινητοποίησης των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ, διέταξε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Παναγιώτα Φάκου.

Με εντολή της κ. Φάκου, η διεύθυνση Κρατικής Ασφαλείας ανέλαβε να διερευνήσει αν η κινητοποίηση των διοικητικών υπαλλήλων στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών συνεχίζεται, παρά την επίδοση της απόφασης του Πρωτοδικείου με την οποία κηρύχθηκε παράνομη. Ερευνώμενο αδίκημα, βάση της εισαγγελικής εντολής, είναι η παραβίαση δικαστικής απόφασης.

Νωρίτερα παράνομη, αλλά όχι καταχρηστική κηρύχθηκε για δεύτερη φορά από τη Δικαιοσύνη η απεργία των διοικητικών υπαλλήλων στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Την εξέλιξη αυτή οι διοικητικοί υπάλληλοι τη θεωρούν θετική, καθώς το δικαστήριο δεν χαρακτήρισε ως καταχρηστικούς τους όρους της απεργίας τους.

«Το πρόβλημα των αριθμών έγινε πλέον πρόβλημα ανθρώπων...» έλεγε στο «Βήμα» πανεπιστημιακός σχολιάζοντας το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης, όπου από την Τρίτη το κύμα των καταλήψεων τμημάτων εξαπλώθηκε και στα δύο Ιδρύματα.

Έξι τμήματα του Ιδρύματος (Φυσικό, Μαθηματικό, Χημικό, Βιολογικό, Παιδαγωγικό, Πληροφορικής) και η Νομική Σχολή του βρίσκονται ήδη σε κατάληψη από φοιτητές τους.

Απεργίες ως την Παρασκευή, αλλά με μαθήματα και χωρίς... αποκλεισμούς αποφάσισαν και οι διοικητικοί υπάλληλοι των Πανεπιστημίων Πάτρας και Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης, ενώ την Τετάρτη λήγει και η 48ωρη απεργία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Αίτημα η ανάκληση της διαθεσιμότητας.

Στο Πανεπιστήμιο Αθήνας και στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο θλιβερή εικόνα έδιναν το πρωί της Τρίτης μικροεπεισόδια στις εισόδους των κοινοτήτων τους, όπου εμποδίζονταν φοιτητές και καθηγητές που επιχειρούσαν να μπουν στα κτίρια για να κάνουν μάθημα. Σήμερα Τετάρτη, ηρεμία επικρατούσε το πρωί στις εισόδους των δυο πανεπιστημίων.

Η κατάσταση όμως φαίνεται αδιέξοδη και από τις δυο πλευρές, καθώς οι διοικητικοί υπάλληλοι έχουν καταγγείλει «όργια προχειρότητας» στις λίστες του ΑΣΕΠ με τους εργαζόμενους που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα της διαθεσιμότητας και επιλογή εκείνων που θα μείνουν με πλαστά ή μη επιβεβαιωμένα στοιχεία.

Από το υπουργείο Παιδείας αντιτείνουν ότι τα στοιχεία αυτά έχουν ζητηθεί εδώ και ένα χρόνο και τα πανεπιστήμια αρνούνταν να τα δώσουν. Μιλώντας σήμερα στον Vimafm ο υπουργός Παιδείας κ Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος έκανε νέα έκκληση να ανοίξουν τα πανεπιστήμια και κατήγγειλε εκτεταμένα κρούσματα οικογενειοκρατίας καθώς βρέθηκαν 313 ονόματα διοικητικών υπαλλήλων στο πανεπιστήμιο Αθηνών που έχουν το ίδιο επώνυμο με μέλη Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού του Ιδρύματος! Όπως είπε εάν χαθεί το εξάμηνο την ευθύνη θα έχουν ακέραια οι πρυτάνεις των δυο πανεπιστημίων.

Την ίδια στιγμή οι φοιτητές στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο είναι διχασμένοι, καθώς άνοιξε η Σχολή Πολιτικών Μηχανικών -μάλιστα έγιναν και μαθήματα την Τρίτη-, όπως και η Σχολή Χημικών Μηχανικών.

Στις υπόλοιπες Σχολές του Ιδρύματος όμως το κλίμα ήταν φορτισμένο και οι προτάσεις έδειχναν συνέχιση των καταλήψεων. Συνέχιση αποφάσισαν οι Σχολές Ναυπηγών, Μεταλλειολόγων Μηχανικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών & Φυσικών Επιστημών.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, τα περιθώρια φαίνεται ότι στενεύουν για τις διοικήσεις των δύο ιδρυμάτων. Στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο πρύτανης κ. Θεοδόσης Πελεγρίνης αναμένεται να καλέσει ξανά τα μέλη της Συγκλήτου του Ιδρύματος την Πέμπτη σε μια ακόμη προσπάθεια να εκτιμήσουν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, η οποία φαίνεται ότι δεν είναι ευχάριστη για κανέναν.

Εν αναμονή εξελίξεων

Η πανεπιστημιακή κοινότητα παρακολουθεί πλέον τα τεκταινόμενα με «κομμένη την ανάσα». Μάλιστα οι εκπρόσωποι των υπαλλήλων τους έλεγαν την Τρίτη ότι όσες προσφυγές και αν κάνει το υπουργείο Παιδείας εναντίον τους, θα προκηρύσσουν νέες απεργίες με διαφορετικό πλαίσιο, η απεργίες μέσω της ΑΔΕΔΥ.

Για «σπασμωδικές ενέργειες του υπουργείου Παιδείας και της κυβέρνησης επειδή έχουν λάθος» έκανε λόγο από την πλευρά του μιλώντας στο «Βήμα» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των διοικητικών υπαλλήλων κ. Φραγκ. Βορτελίνος. «Οι διοικητικοί υπάλληλοι έχουν δίκιο και δεν θα ανεχθούν πια την αυθαιρεσία της κυβερνητικής βίας» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Η επόμενη μέρα

Σενάρια για την «επόμενη ημέρα» πάντως στα δύο μεγάλα πανεπιστήμια της χώρας απασχολούν πλέον χιλιάδες οικογένειες, οι οποίες βλέπουν τις ελπίδες τους να διαψεύδονται και την ημερομηνία που όρισαν και επίσημα οι διοικήσεις των πανεπιστημίων (εκείνη της 1ης Δεκεμβρίου) ως την κρίσιμη ημέρα για τη διάσωση του εξαμήνου, να πλησιάζει επικίνδυνα.

Τα σενάρια που συζητιούνται για τις επόμενες ημέρες από τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας είναι τέσσερα:

- Η προσπάθεια ενεργοποίησης από την Τετάρτη φοιτητών που τάσσονται υπέρ των ανοικτών σχολών μέσα στα πανεπιστήμια, ώστε να ανασταλούν οι καταλήψεις που υποστηρίζουν τις κινητοποιήσεις των διοικητικών υπαλλήλων.

- Η παρέμβαση των εισαγγελικών αρχών στο θέμα με το δεδομένο ότι η απεργία των διοικητικών υπαλλήλων κρίθηκε παράνομη δυο φορές. Σε αυτή την περίπτωση η ένταση δεν θα αποφευχθεί στο εσωτερικό των Ιδρυμάτων, γι' αυτό και το σενάριο αυτό δεν αφήνει κανέναν από όσους εμπλέκονται στην υπόθεση να κοιμηθεί άνετα τις τελευταίες ημέρες.

- Η επιστράτευση των διοικητικών υπαλλήλων από το υπουργείο Παιδείας, κάτι όμως που διαψεύδεται έντονα όλες αυτές τις ημέρες από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Κι αυτό διότι κρίνεται ως επικοινωνιακά αρνητική η παρέμβαση σε αυτοδιοικούμενα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

- Η συνέχιση της απεργίας από τους διοικητικούς υπαλλήλους και τις επόμενες ημέρες και σίγουρα μετά την 1η Δεκεμβρίου, με όποιο αποτέλεσμα αυτό συνεπάγεται για τους χιλιάδες φοιτητές τους.

Πηγή: tovima.gr