Βαθμολογία

Κατατέθηκε στη Βουλή το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο

Kατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης σχετικά με την καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, μέσω του ποινικού δικαίου.

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η ποινή φυλάκισης τριών μηνών σε όποιον προκαλεί, διεγείρει ή εκτρέπει σε πράξεις ή ενέργειες βίας ή μίσους κατά προσώπου ή ομάδας προσώπων που προσδιορίζονται βάσει συγκεκριμένων φυλετικών, γενετικών και άλλων χαρακτηριστικών τους ή κατά πραγμάτων που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από αυτούς, με τρόπο που εκθέτει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη ή απειλείται η ζωή, η ελευθερία ή η σωματική ακεραιότητα τους.

Δίδεται, επίσης, η δυνατότητα επιβολής χρηματικού προστίμου από 5.000 ως 20.000 ευρώ, ενώ καθορίζονται οι ποινικές κυρώσεις που επιβάλλονται σε περίπτωση που η πρόκληση, προτροπή ή η διέγερση είχε ως αποτέλεσμα την τέλεση εγκλήματος.

Παράλληλα, κυρώσεις θα υφίσταται και όποιος συγκροτεί ή συμμετέχει σε οργάνωση ή ένωση προσώπων οποιασδήποτε μορφής, που επιδιώκει συστηματικά την τέλεση των προαναφερόμενων πράξεων.