Βαθμολογία

Σε ομηρία οι Έλληνες καταναλωτές

Μία αποκαλυπτική έκθεση του ΟΟΣΑ ρίχνει «φως» σε 555 νομοθετικούς περιορισμούς που κρατούν ψηλά τις τιμές στην ελληνική αγορά εν μέσω κρίσης και δεν επιτρέπουν να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός, σύμφωνα με την «Καθημερινή της Κυριακής».

Συγκεκριμένα, το ψωμί, το γάλα, τα απορρυπαντικά, τα φάρμακα, τα καύσιμα, τα βιβλία και άλλα είδη πρώτης ανάγκης βρίσκονται υπό καθεστώς «ομηρίας»

Το τελικό κείμενο της έκθεσης θα παραδοθεί στο υπουργείο Ανάπτυξης μέσα στις επόμενες μέρες, με το δημοσίευμα να αναφέρει ότι στα συμπεράσματά της θα στηριχθεί νόμος, ο οποίος θα κατατεθεί άμεσα, που θα προβλέπει την κατάργηση του συνόλου των εμποδίων για την ομαλή λειτουργία της αγοράς.

Οι σαρωτικές ρυθμίσεις θα αρχίσουν από τις τιμές, θα περάσουν από τις υπηρεσίες και θα φτάνει, για παράδειγμα, έως την κατάργηση όλων των τελών και των εισφορών υπέρ τρίτων.

Υπολογίζεται ότι το άμεσο όφελος από αυτήν την κίνηση θα φτάσει στα 5 δισ. ευρώ, ενώ στα έμμεσα κέρδη θα συμπεριλαμβάνεται και η έμπρακτη απόδειξη της κυβέρνησης προς την τρόικα ότι προτίθεται να προχωρήσει στις διαρθρωτικές αλλαγές.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, σύμφωνα με την εφημερίδα, φέρεται αποφασισμένος να νομοθετήσει έως το τέλος Δεκεμβρίου ή το αργότερο τον Ιανουάριο για όλες τις προτάσεις της έκθεσης.

Πηγή: newpost.gr