Βαθμολογία

Νέες συγκρούσεις στη Λιβύη μεταξύ στρατιωτών και πολιτοφυλακής

Σκηνικό αιματηρών συγκρούσεων έγινε προάστιο στα ανατολικά της λιβυκής πρωτεύουσας, όπου στρατιώτες και ένοπλες ομάδες που στηρίζουν την κυβέρνηση προσπάθησαν να ανακτήσουν τον έλεγχο στρατιωτικής βάσης από ομάδα πολιτοφυλακής που προέρχεται από τη Μιζουράτα.

Η Τρίπολη δεν έχει ακόμη συνέλθει από την σφαγή της Παρασκευής, όταν ομάδες πολιτοφυλακής άνοιξαν πυρ σε ειρηνικούς διαδηλωτές που ζητούσαν εκδίωξή τους από την πόλη. Σε ηρεμία κάλεσε ο πρωθυπουργός Αλί Ζεϊντάν, λέγοντας στις ομάδες πολιτοφυλακής να μην μπουν στην πρωτεύουσα.

To Σάββατο, οι δυνάμεις που πρόσκεινται στην κυβέρνηση επιχειρούν στην Τατζούρα, στην ανατολική Τρίπολη, εναντίον ομάδας της πολιτοφυλακής που έχει έρθει από την Μιζουράτα. Τουλάχιστον τρία μέλη των κυβερνητικών δυνάμεων σκοτώθηκαν και άλλοι 13 έχουν τραυματιστεί.

Στόχος των κυβερνητικών δυνάμεων ήταν η ανακατάληψη στρατιωτικής βάσης στην περιοχή, στην οποία είχαν επιτεθεί τα ξημερώματα οι ένοπλοι από τη Μιζουράτα.

Σύμφωνα με τον συνταγματάρχη Μουσμπάχ αλ Χάρνα, στρατιωτικό διοικητή της περιοχής, οι ένοπλοι αργότερα έφυγαν από τη βάση της Τατζούρα, παίρνοντας τα περισσότερα όπλα και πυρομαχικά που υπήρχαν στις αποθήκες οπλισμού και πηγαίνοντας στις παρυφές του προαστίου.

Το Σάββατο η Τρίπολη βρίσκεται σε παράλυση: Μετά το σοκ της σφαγής της Παρασκευής, στην οποία σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό έχασαν τη ζωή τους 43 άτομα, κηρύχθηκε τριήμερο πένθος.

Στην Τρίπολη έχουν στηθεί οδοφράγματα και σημεία ελέγχου από τις δυνάμεις που πρόσκεινται στην κυβέρνηση, ελέγχοντας τις ταυτότητες όσων προσπαθούν να περάσουν με στόχο να μην επιτραπεί η είσοδος σε μέλη της πολιτοφυλακής από άλλα τμήματα της Λιβύης. Παράλληλα, πλήθος στην κεντρική πλατεία της πόλης συγκεντρώθηκε με σημαίες με φωτογραφίες των νεκρών, καλώντας σε αποχώρηση όλων των ένοπλων ομάδων από την πρωτεύουσα.

Ο πρωθυπουργός Αλί Ζεϊντάν απεύθυνε έκκληση για ηρεμία και προειδοποίησε πως εάν οι ομάδες πολιτοφυλακής μπουν στην Τρίπολη θα ακολουθήσει «λουτρό αίματος».

Έκκληση για σύνεση απηύθυνε και η αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη, καλώντας τους Λίβυους να επιδείξουν «τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση και να χρησιμοποιήσουν ειρηνικά μέσα για να επιλύσουν τις διαφορές τους».

Θεσμικό χάος στη Λιβύη

Μετά την πτώση του Καντάφι το 2011, η ισχύς της κεντρικής εξουσίας στη Λιβύη παραμένει περιορισμένη. Το ετερόκλητο συνονθύλευμα αντάρτικων οργανώσεων που πολεμούσε εναντίον του Καντάφι δεν αφοπλίστηκε ποτέ. Η αδύναμη κεντρική κυβέρνηση προσπάθησε να ημι-ενσωματώσει τις ομάδες των εξεγερμένων, αναθέτοντάς τους καθήκοντα που κανονικά θα έπρεπε να εκτελούν οι (αδύναμες) τακτικές δυνάμεις, σε μία προσπάθεια να τις μετατρέψει σε οιονεί ομάδες πολιτοφυλακής.

Ωστόσο, δεν είναι πάντοτε σαφές υπό τίνος τις διαταγές δραστηριοποιούνται οι δυνάμεις αυτών των ομάδων -δηλαδή εάν εκτελούν τις εντολές των κρατικών αξιωματούχων ή των δικών τους διοικητών.

Με την Τρίπολη να μην έχει καταφέρει να τις θέσει πλήρως υπό έλεγχο, και τις ομάδες αυτές να δημιουργούν περιφερειακές ζώνες επιρροής εκμεταλλευόμενες την αδυναμίας της κεντρικής κυβέρνησης, η κατάσταση έχει φτάσει αρκετές φορές σε ανάφλεξη -με πιο πρόσφατη την διαδήλωση της Παρασκευής στην Τρίπολη, στην οποία πολίτες απαιτούσαν την απομάκρυνση μίας τέτοιας ομάδας που είχε έρθει από τη Μιζουράτα.

Σε παλιότερη περίσταση, είχε καταγραφεί το οξύμωρο περιστατικό πολιορκίας του πρωθυπουργικού γραφείου από την πολιτοφυλακή (τις δυνάμεις δηλαδή που υποτίθεται ότι υπηρετούν την κυβέρνηση) κατά τη διάρκεια συνομιλιών με το υπουργείο Άμυνας για την πληρωμή τους.

Το περιστατικό που δείχνει σαφέστερα το θεσμικό χάος είναι η «περιπέτεια» που είχε περάσει στις 10 Οκτωβρίου ο πρωθυπουργός Αλί Ζεϊντάν. Ομάδα πρώην εξεγερμένων τον είχε πιάσει από το ξενοδοχείο που μένει (το ισχυρότερα φυλασσόμενο κτίριο στην Τρίπολη), δείχνοντας στη φρουρά του υποτιθέμενο ένταλμα σύλληψής του -με την αιφνιδιασμένη κυβέρνηση να μιλά αρχικά για απαγωγή, ενδιάμεσα να έρχονται αναφορές για σύλληψη αλλά την αρμόδια εισαγγελία να διαψεύδει πως είχε εκδώσει ένταλμα. Τελικά ο Ζεϊντάν είχε αφεθεί μετά από μερικές ώρες ελεύθερος, κατηγορώντας αργότερα πολιτικούς του αντιπάλους ότι υποκίνησαν την υπόθεση.

Επιμέλεια: Βασίλης Ψυχογιός
Πηγή: Newsroom ΔΟΛ