Βαθμολογία

Έτοιμη να υποχωρήσει στο θέμα του κατώτατου μισθού η Μέρκελ

Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ άφησε να εννοηθεί ότι είναι έτοιμη να δεχθεί την απαίτηση των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) να θεσπιστεί κατώτατος μισθός στη χώρα, ώστε να εξασφαλίσει μια συμφωνία για το σχηματισμό κυβέρνησης Mεγάλου Συνασπισμού, καθώς οι διαπραγματεύσεις εισέρχονται στην τελική τους ευθεία.

Η Μέρκελ άρχισε να προετοιμάζει τους συντηρητικούς της για το συμβιβασμό αυτό, λέγοντας σε συγκέντρωση της νεολαίας των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) ότι η ελάχιστη αμοιβή των 8,50 ευρώ την ώρα που απαιτεί το SPD θα «παίξει ρόλο» στο μέλλον.

Δεν θα ισχύσει «το δικό μας όραμα για έναν κατώτερο μισθό» πρόσθεσε η Μέρκελ, η οποία εμφανίστηκε έτσι να παραδέχεται ότι το κόμμα της δεν φαίνεται να μπορεί να επιβάλει την άποψή του στο SPD για το ζήτημα αυτό.

Η Μέρκελ κέρδισε τρίτη θητεία στο αξίωμα στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, αλλά οι Χριστιανοδημοκράτες δεν εξασφάλισαν απόλυτη πλειοψηφία και το κόμμα που αποτελούσε τον ήσσονα εταίρο της κυβέρνησής της, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP), συνετρίβησαν μένοντας εκτός Βουλής. Αυτό την ανάγκασε να επιδιώξει μια συμφωνία με το SPD, το οποίο κατέγραψε τη χειρότερη εκλογική του επίδοση στην μεταπολεμική περίοδο, αλλά παρέμεινε το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα στη Γερμανία.

Η Μέρκελ θέλει να έχει σχηματιστεί κυβέρνηση ώς τα Χριστούγεννα και οι συνομιλίες για τους συμβιβασμούς που θα χρειαστεί να γίνουν σε ζητήματα χάραξης πολιτικής αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες.

Το SPD έχει απεμπολήσει την προεκλογική του υπόσχεση να αυξήσει την φορολογία για τους πλουσιότερους Γερμανούς, αλλά δεν ενδίδει όσον αφορά το ζήτημα του κατώτερου μισθού. Περίπου μισό εκατομμύριο μέλη του SPD θα κληθούν να προκρίνουν διά ψηφοφορίας τη συμφωνία για τον «μεγάλο συνασπισμό», γεγονός που προσθέτει μια ακόμα δόση αβεβαιότητας στην όλη διαδικασία.

Οι συντηρητικοί είναι υπέρ του να θεσπιστούν κατώτεροι μισθοί, αλλά σε κλαδική βάση και στα επίπεδα που θα συμφωνηθούν από τους εργοδότες και τους εργαζόμενους μάλλον, παρά σε επίπεδα αποφασισμένα κεντρικά στο Βερολίνο. Για το SPD, το θέμα τίθεται ως εξής: θα συμφωνηθεί η κατώτατη αμοιβή να είναι 8,50 την ώρα για όλους ή δεν θα υπάρξει «μεγάλος συνασπισμός».

«Τώρα πρέπει να τηρήσετε την υπόσχεσή σας, αγαπητοί συντηρητικοί» διεμήνυσε ο πρόεδρος του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ μιλώντας στο συνέδριο του κόμματος στη Λειψία σήμερα, Σάββατο.

Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του CDU στην Μπούντεσταγκ Φόλκερ Κάουντερ εμφανίστηκε επίσης έτοιμος για έναν συμβιβασμό, δηλώνοντας πάντως στην εφημερίδα ευρείας κυκλοφορίας Bild am Sonntag που κυκλοφορεί αύριο ότι «η ανάπτυξη και η απασχόληση δεν θα πρέπει να υποστούν πλήγμα» από την θέσπισή του. Ορισμένοι επιχειρηματίες με ηγετική θέση στους κλάδους τους έχουν εκφράσει φόβους ότι ο κατώτερος μισθός θα μειώσει τη γερμανική ανταγωνιστικότητα.

Ο Κάουντερ είπε επίσης ότι ίσως είναι σοφότερο ο κατώτερος μισθός να ισχύσει πιο σταδιακά στην πάλαι ποτέ Ανατολική Γερμανία -όπου οι αμοιβές είναι χαμηλότερες και η ανεργία υψηλότερη- ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να κινδυνεύσουν θέσεις εργασίας. Ωστόσο τα συνδικάτα τα οποία τάσσονται υπέρ του SPD πιθανόν θα δυσκολευτούν να αποδεχθούν μια τέτοια πρόταση.

Το SPD ζητεί επίσης παραχωρήσεις από τους συντηρητικούς όσον αφορά την χορήγηση διπλής υπηκοότητας για κατοίκους της Γερμανίας οι οποίοι κατάγονται από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι στο οποίο το CDU της Μέρκελ αντιτίθεται επί μακρόν. Το ζήτημα αυτό απασχολεί σε μεγάλο βαθμό την κοινότητα των Τούρκων στη Γερμανία. Η Μέρκελ φέρεται να είναι έτοιμη να συμφωνήσει σε έναν συμβιβασμό και για αυτό το θέμα.

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ