Βαθμολογία

«Στηρίξτε την τουρκο-κουρδική φιλία»

Ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε την κουρδική κοινότητα να υποστηρίξει την ειρηνευτική διαδικασία -το μεγάλο στοίχημα της Άγκυρας για επίλυση του Κουρδικού- εμφανιζόμενος από κοινού με τον πρόεδρο των Κούρδων του Ιράκ, Μασούντ Μπαρζανί, στο Ντιγιάρμπακιρ.

Ο πρόεδρος της κουρδικής κοινότητας του Ιράκ επισκέπτεται για πρώτη φορά σε δύο δεκαετίες την Τουρκία, την ώρα που ο συριακός εμφύλιος -και η ενίσχυση της αυτονομίας των Κούρδων στη βόρεια Συρία- περιπλέκει το σχέδιο του Ερντογάν για την ειρηνευτική συμφωνία.

«Η ειρηνευτική διαδικασία θα αναπτυχθεί με την υποστήριξη των αδελφών μου του Ντιγιάρμπακιρ» είπε ο Ερντογάν σε ομιλία ενώπιον δεκάδων χιλιάδων στο Ντιγιάρμπακιρ, την μεγαλύτερη πόλη της νοτιοανατολικής Τουρκίας, όπου κυριαρχεί το κουρδικό στοιχείο.

Στην ομιλία του, ο τούρκος πρωθυπουργός πως τα 12 μέχρι 15 εκατομμύρια των Κούρδων της Τουρκίας είναι «πολίτες πρώτης κατηγορίας». «Πώς ο Τούρκος και ο Κούρδος μπόρεσαν να διχαστούν; Ο Τούρκος και ο Κούρδος δεν πρέπει να είναι πια διαχασμένοι, δεν θα διχάζονται πλέον» είπε ο Ερντογάν.

«Δεν υπάρχει χώρος για διακρίσεις στη νέα Τουρκία (...) οι Κούρδοι, οι Άραβες, οι Τούρκοι, οι αλεβίτες, οι σουνίτες, οι σιίτες, οι γυναίκες, είτε φορούν την ισλαμική μαντίλα είτε όχι, είναι όλοι πολίτες πρώτης κατηγορίας» συνέχισε.

Πριν από τον τούρκο πρωθυπουργό, ο Μπαρζανί απευθύνθηκε κι αυτός στο πλήθος, το οποίο κουνούσε σημαίες κουρδικές, τουρκικές ή με τα χρώματα του κόμματος του Ερντογάν, για να καλέσει σε συμφιλίωση.

«Αίτημά μου, εκ μέρους των κούρδων και τούρκων αδελφών μου, είναι να υποστηριχθεί η ειρηνευτική διαδικασία. Θέλω να τους πω ότι υποστηρίζουμε την ειρηνευτική διαδικασία με όλες τις δυνάμεις μας» δήλωσε ο πρόεδρος της αυτόνομης κουρδικής περιφέρειας του Ιράκ.

«Ζήτω η τουρκο-κουρδική φιλία. Ζήτω η ειρήνη. Ζήτω η ελευθερία» είπε ο Μπαρζανί, ο οποίος στο τέλος της ομιλίας του είπε μερικές λέξεις στα τουρκικά.

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό