Βαθμολογία

Σχολεία απαγόρευσαν το βιβλίο της Μαλάλα

Τα ιδιωτικά σχολεία του Πακιστάν απαγόρευσαν την αγορά της αυτοβιογραφίας της Μαλάλα Γιουσουφζάι, επειδή έκριναν ότι το βιβλίο της 16χρονης  με τίτλο «Είμαι η Μαλάλα» είναι «βλάσφημο» και δεν επιδεικνύει τον προσήκοντα σεβασμό στο ισλάμ και τον προφήτη Μωάμεθ.

«Τα πάντα αναφορικά με την Μαλάλα τώρα είναι ξεκάθαρα. Για εμένα, εκπροσωπεί τη Δύση και όχι εμάς», είπε ο Αντίμπ Τζαβεντάνι, πρόεδρος της ένωσης που εκπροσωπεί 40.000 ιδιωτικά σχολεία και βιβλιοθήκες στο Πακιστάν, ενώ κάλεσε την κυβέρνηση της χώρας να απαγορεύσει το βιβλίο από τις λίστες που χρησιμοποιούνται και στα δημόσια σχολεία.

«Αν και η Μαλάλα ήταν ένα πρότυπο για πολλά παιδιά, τώρα μέσα από αυτό το αμφιλεγόμενο βιβλίο έγινε όργανο στα χέρια των δυτικών δυνάμεων», τόνισε με τη σειρά του ο Κασίφ Μίρζα, πρόεδρος της Πανπακιστανικής Συνομοσπονδίας Ιδιωτικών Σχολείων προσθέτοντας πως, ενώ τα ιδιωτικά σχολεία του Πακιστάν είχαν σταθεί στο πλευρό της μετά τους πυροβολισμούς που δέχθηκε από τους Ταλιμπάν πέρυσι, αλλά οι απόψεις που εκφράζει στην αυτοβιογραφία της δεν είναι «αποδεκτές».

Σύμφωνα με τον Μίρζα, το πρόβλημα είναι το ότι «όταν αναφέρει το όνομα του προφήτη Μωάμεθ, δεν το συνοδεύει, ως είθισται, με τη συντομογραφία «Ειρήνη σε Αυτόν», ενώ εκφράζεται θετικά απέναντι στο πρόσωπο του συγγραφέα Σαλμάν Ρούσντι». Ο Ρούσντι έγινε πριν 25 χρόνια στόχος μιας ιρανικής φετβά (θρησκευτικού διατάγματος), που καλούσε για τη δολοφονία του επειδή κάποιοι φανατικοί ιερωμένοι έκριναν ότι στο βιβλίο του «Σατανικοί Στίχοι» βλασφημούσε το ισλάμ και τον προφήτη.

Η μικρή Μαλάλα, ακτιβίστρια για το δικαίωμα των γυναικών στην εκπαίδευση, ήταν θύμα απόπειρας δολοφονίας από τους Ταλιμπάν του Πακιστάν στα τέλη του 2012. Τελικά επέζησε και συνεχίζει το έργο της από τη Βρετανία όπου ζει σήμερα με την οικογένειά της στο Μπέρμιγχαμ. Οι Ταλιμπάν έχουν απειλήσει να την σκοτώσουν αν επιστρέψει στην χώρα της.

Μάλιστα, ο εμπνευστής της επίθεσης εναντίον της, Μουλάχ Φαζλουλάχ, ανέλαβε πρόσφατα την ηγεσία των Ταλιμπάν του Πακιστάν λίγες μόλις ημέρες μετά το θάνατο του προηγούμενου αρχηγού, του πολέμαρχου Χακιμουλάχ Μεχσούντ, έπειτα από επιδρομή αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους.

Ο 37χρονος νέος αρχηγός, άνδρες του οποίου είχαν πυροβολήσει τη Μαλάλα, στη πρώτη δήλωση του μετά την εκλογή του είπε ότι οι Πακιστανοί Ταλιμπάν απορρίπτουν την πιθανότητα διεξαγωγής οποιωνδήποτε ειρηνευτικών συνομιλιών με την κυβέρνηση.