Βαθμολογία

Πένθος για την Βαλάκου

Φτωχότερος είναι από το πρωί της Τρίτης (12/11) ο χώρος του θεάτρου και του κινηματογράφου καθώς «έφυγε» σε ηλικία 83 ετών μια από τις σπουδαιότερες Ελληνίδες ηθοποιούς, η Αντιγόνη Βαλάκου.

Γεννηθείσα στην πόλη της Καβάλας το 1930, ύστερα από 16 χρόνια μετακόμισε με την οικογένειά της στην Αθήνα, όπου στις τελευταίες τάξεις του σχολείου ανακάλυψε την κλίση της προς την ηθοποιία.

Έτσι, παράλληλα με τη φοίτησή της τα δυο τελευταία χρόνια του εξαταξίου Γυμνασίου παρακολουθούσε μαθήματα στο Θεατρικό Εργαστήριο του Βασίλη Ρώτα, ενώ το 1946 κάνει την εμφάνισή της στο «Νυφιάτικο τραγούδι» του Νότη Περγιάλη ως Τριανταφυλλιά, στον θίασο του Αιμιλίου Βεάκη. Στη συνέχεια ακολούθησε ο θίασος Μανωλίδου-Αρώνη-Χατζίσκου, το Εθνικό Θέατρο, αρκετοί ιδιωτικοί θίασοι, ενώ το 1958 συγκρότησε τον δικό της.

Η παρουσία της στον κινηματογράφο περιλαμβάνει ταινίες από το 1953 όπως «Οι Ουρανοί Είναι Δικοί Μας» του Ντίνου Δημόπουλου, «Γκόλφω» του Ορέστη Λάσκου, «Το Αμαξάκι» του Ντίνου Δημόπουλου, «Χαμένα Όνειρα» του Αλέκου Σακελλάριου κ.α.

Όσο για τις εμφανίσεις της στο θέατρο, αξιομνημόνευτες είναι οι ερμηνείες της όπως αυτή της Οφηλίας στον «Άμλετ» το 1955, της «Άννας Φρανκ» το 1957 που της χάρισε και το θεατρικό βραβείο «Μαρίκα Κοτοπούλη», της «Ηλέκτρας» το 1972 στην Επίδαυρο, ενώ από τις πρόσφατες ξεχωρίζουν η «Ρόουζ» το 2000 και η «Μαντάμ Φλο» το 2011 που αποτέλεσε και την τελευταία της εμφάνιση.

Πηγή: a-sports.gr