Βαθμολογία

Χρηματοδότηση για έργα υποδομών

Υπεγράφησαν μεταξύ Δημοσίου, Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και εμπορικών τραπεζών οι συμφωνίες, συνολικού ύψους 550 εκατ. ευρώ, για τη χρηματοδότηση έργων σε αυτοκινητοδρόμους, υποδομές τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης, καθώς και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. 



Στη μεγάλη σημασία της ενίσχυσης της ρευστότητας των ελληνικών επιχειρήσεων και κατ' επέκταση της οικονομίας, αναφέρθηκαν ο πρόεδρος της ΕΤΕπ Βέρνερ Χόγιερ και όλοι οι παριστάμενοι υπουργοί Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστής Χατζηδάκης Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Από πλευράς τραπεζών, υπεγράφησαν συμφωνίες με την Alpha Bank, το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων και την Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα.



Οι συνολικές συμφωνίες χρηματοδότησης της ΕΤεπ προς την Ελλάδα, μετα την υπογραφή και των σημερινών συμφωνιών ανέρχονται για το 2013 σε περίπου 1,5 δισ. ευρώ, έναντι 705 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος.

Οι σχετικές συμφωνίες υπεγράφησαν με την ευκαιρία της πραγματοποίησης για πρώτη φορά στην Αθήνα το διήμερο 11 και 12 Νοεμβρίου, της συνάντησης της διευθύνουσας επιτροπής της ΕΤΕπ, εν όψει της προεδρίας της ΕΕ που θα αναλάβει η Ελλάδα, από την 1η Ιανουαρίου 2014.



Στη διάρκεια της παραμονής της στην Αθήνα, η διευθύνουσα επιτροπή της ΕΤΕπ θα έχει σειρά επαφών με την ελληνική κυβέρνηση και θα επισκεφθεί έργα που έχουν χρηματοδοτηθεί από την Τράπεζα, ως ένδειξη έμπρακτου ενδιαφέροντος.

Στουρνάρας: δεν μπορεί να συνεχιστεί η σκέτη λιτότητα

«Διαρκής δημοσιονομική προσαρμογή χωρίς καμία αναπτυξιακή πρωτοβουλία, σημαίνει λιτότητα και αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, στη τελετή υπογραφής των δανειακών συμβάσεων με την ΕΤΕπ.

 

«Τα τελευταία 6 χρόνια, η Ελλάδα έχει υποφέρει πολύ από την βαθειά ύφεση, πάνω από 20% του ΑΕΠ, με τα διαθέσιμα εισοδήματα να έχουν μειωθεί πάνω από 35% του ΑΕΠ» επισήμανε ο υπουργός τονίζοντας «έγινε μια μεγάλη προσαρμογή. Από το 2009, σε κυκλικά διορθωμένους όρους, το πρωτογενές αποτέλεσμα Γενικής Κυβέρνησης έχει βελτιωθεί κατά 20% του ΑΕΠ». 



«Καμία άλλη χώρα σε περίοδο ειρήνης δεν έχει πετύχει τέτοια προσαρμογή» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας αναγνωρίζοντας όμως ότι «οι μισοί Έλληνες έχουν χάσει το 35% του εισοδήματός τους και είναι δύσκολο να πειστούν ότι αξίζει να συνεχίσουν αυτή την προσπάθεια, χωρίς να υπάρχει ανάπτυξη και ελπίδα». 

«Είμαι πολύ ευτυχής, γιατί ακριβώς αυτό κάνουμε σήμερα» είπε ο κ. Στουρνάρας και εξήγησε: «βρισκόμαστε, σήμερα εδώ, για την υπογραφή σημαντικών δανειακών συμβάσεων, που αποσκοπούν στην ενίσχυση της ανάπτυξης και της απασχόλησης, μεταξύ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και του Ελληνικού Δημοσίου, καθώς και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας και της Alpha Bank».



Ο υπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η η εξέλιξη της χρηματοδοτικής δραστηριότητας της ΕΤΕπ στην Ελλάδα, για το τρέχον έτος, έχει ιδιαίτερα επιταχυνθεί, με αποτέλεσμα η χώρα μας να κατέχει, πλέον, την 8η θέση στη λίστα των κρατών μελών της ΕΕ. Επιπλέον, όπως προκύπτει από τα διαθέσιμα στοιχεία, τα δάνεια, τα οποία έχουν υπογραφεί εντός του 2013, ανέρχονται στο ποσό των 915 εκατ. ευρώ».

Εστιάζοντας στις σημερινές συμφωνίες ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι «η επιτυχής κατάληξη της συμφωνίας για τους αυτοκινητοδρόμους, καθώς και τα χρηματοδοτικά εργαλεία για τις τρεις ελληνικές τράπεζες αποτελούν ένα ακόμα σημαντικό βήμα στην αποκατάσταση της ομαλής ροής χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, με ευρύτερα αναπτυξιακά οφέλη και δημιουργία θέσεων απασχόλησης».



Ειδικότερα, εξήγησε ο κ. Στουρνάρας, «το δάνειο που υπογράφεται σήμερα με την Παγκρήτια Τράπεζα αφορά τη χρηματοδότηση του προγράμματος 'δουλειά για τους νέους', που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και απώτερος στόχος μας είναι να υιοθετηθεί και από άλλες τράπεζες».

Τέλος ο κ. Στουρνάρας προανήγγειλε πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της ελληνικής Προεδρίας ώστε να υπάρξει στενή και εποικοδομητική συνεργασία με την ΕΤΕπ. 

«Προγραμματίζουμε στο περιθώριο του άτυπου ECOFIN στις αρχές Απριλίου, συνάντηση των υπουργών της ΕΕ και των χωρών της Μεσογείου, στο πλαίσιο του Ευρωμεσογειακού Μηχανισμού Επενδύσεων και Εταιρικής Σχέσης (FEMIP)».

»Πρόκειται για μια εταιρική σχέση, η οποία ξεκίνησε το 2002 με σκοπό την οικονομική συνεργασία της ΕΕ με τις χώρες της Μεσογείου και έχει τύχει σημαντικής χρηματοδοτικής υποστήριξης από την ΕΤΕπ».

»Παράλληλα, έχουμε προσκαλέσει το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας να πραγματοποιήσει μία από τις τακτικές του συναντήσεις στη χώρα μας κατά τη διάρκεια της εξάμηνης Προεδρίας» είπε ο υπουργός Οικονομικών.



Ο κ. Στουρνάρας άδραξε την ευκαιρία για να μιλήσει και για την συμβολή την ΕΤΕπ στη διαμόρφωση του νέου αναπτυξιακού προτύπου της Ελλάδας. 

«Για τα επόμενα χρόνια, σχεδιάζουμε με την ΕΤΕπ τον προγραμματισμό της χρηματοδότησης της χώρας μας από την Τράπεζα, σε διάφορους τομείς, όπως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο τομέας της υγείας, της εκπαίδευσης και της ενέργειας. Θέλουμε να προωθήσουμε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο και με τη χρηματοδότηση αυτών των τομέων συμβάλλουμε προς την κατεύθυνση αυτή».

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ