Βαθμολογία

Παράνομα γυμναστήρια στον Βόλο

Το «μανδύα» του αθλητικού σωματείου φαίνεται να... φορούν γυμναστήρια, που δραστηριοποιούνται και στο Βόλο, χωρίς τις απαιτούμενες άδειες και χωρίς να πληρούν τις αυστηρές προδιαγραφές που θέτει ο Νόμος για τη λειτουργία τους.

Από το σύνολο των 50 γυμναστηρίων περίπου που διαθέτει η πόλη, λιγότερα από δέκα είναι αδειοδοτημένα, σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γυμναστηρίων (ΠΑ.ΣΥ.ΓΥ.).

Στα άνευ άδειας λειτουργίας γυμναστήρια εντάσσονται και τμήματα εκγύμνασης που λειτουργεί ο Δήμος Βόλου, με το θέμα να αποκτά διαστάσεις για τους νόμιμους ιδιοκτήτες γυμναστηρίων, που ζητούν «να ξεκαθαρίσει ο χώρος». Δέσμευση Δήμου προς το Σύλλογο Ιδιοκτητών Γυμναστηρίων Βόλου ότι θα εκδώσει άδειες, φαίνεται να μην έχει γίνει ακόμη πράξη.

Δύο μέτρα και σταθμά στη λειτουργία γυμναστηρίων στο Βόλο, όπως άλλωστε και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, καταγγέλλουν μέλη του ΠΑ.ΣΥ.ΓΥ. που δραστηριοποιούνται στην πόλη. Από τη μία τα νόμιμα γυμναστήρια που περνούν από αυστηρούς πολεοδομικούς και υγειονομικούς ελέγχους και από την άλλη αθλητικά σωματεία ή αθλητικοί σύλλογοι χορού, που δεν λειτουργούν με βάση τη νομιμότητα.

Το θέμα φαίνεται να έχει και οικονομικές διαστάσεις από τη στιγμή που λειτουργούν μεν ως ιδιωτικές επιχειρήσεις, δεν αποδίδουν όμως ΦΠΑ. Πρόσφατες οι «καμπάνες» του ΣΔΟΕ σε αθλητικά σωματεία στα Γιάννενα, που -μεταξύ άλλων- εισέπρατταν συνδρομές χωρίς να εκδίδουν θεωρημένες αποδείξεις.

Η γυμναστική στη ζωή μας

Στην καθημερινότητά μας φαίνεται ότι έχει μπει για τα καλά και για ολοένα και μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού, η γυμναστική και ο χορός ως μια διαφορετική μορφή εκγύμνασης.

Πολίτες κάθε ηλικίας, φοιτητές, εργαζόμενοι ή συνταξιούχοι σπεύδουν στα γυμναστήρια που δεν έχουν συνδεθεί απλώς με την καλή εξωτερική εμφάνιση, αλλά κυρίως με θέματα υγείας.

Δεκάδες οι επιστημονικές αναφορές για τα οφέλη της γυμναστικής στο σύγχρονο άνθρωπο, τόσο σε επίπεδο πρόληψης ασθενειών όσο και σε επίπεδο θεραπείας παθήσεων ή τουλάχιστον απάλυνσης των συμπτωμάτων.

Στα πολυάριθμα οφέλη που απορρέουν από την άσκηση, συγκαταλέγονται η καρδιαγγειακή ευρωστία, η δύναμη, η μυϊκή αντοχή, η ευλυγισία, η επιθυμητή σύσταση σώματος, ακόμα και οι θετικές επιδράσεις στην ψυχολογία.

Στο πλαίσιο αυτό και με αφορμή την ολοένα και αυξανόμενη ζήτηση, γυμναστήρια ανοίγουν πλέον σε κάθε γειτονιά σχεδόν, απευθύνοντας ανοιχτό προσκλητήριο άθλησης σε πολίτες κάθε ηλικίας.

Μονάδες τα αδειοδοτημένα

Από το σύνολο όμως των 50 και πλέον γυμναστηρίων που υπολογίζεται ότι λειτουργούν στο πολεοδομικό συγκρότημα, ούτε ένα στα πέντε δεν είναι αδειοδοτημένο.

Σύμφωνα με ιδιοκτήτες γυμναστηρίων, μέλη του ΠΑ.ΣΥ.ΓΥ., η πλειονότητα των γυμναστηρίων λειτουργεί χωρίς άδειες και σε αρκετές περιπτώσεις χωρίς να πληρούν τις αυστηρές προδιαγραφές που τίθενται.

Η λειτουργία των γυμναστηρίων ρυθμίζεται από το Προεδρικό Διάταγμα 219/2006. Στα άρθρα του διατάγματος περιλαμβάνονται οι αυστηροί όροι που τίθενται για την αδειοδότηση των γυμναστηρίων. Συγκεκριμένα τετραγωνικά μέτρα ανά όργανο γυμναστικής, αποδυτήρια, διαστάσεις αιθουσών εκγύμνασης, ηχομόνωση, πολεοδομικά ζητήματα είναι μερικά μόνο από τα θέματα που ρυθμίζονται από το Π.Δ.

Αυστηροί για την έκδοση άδειας λειτουργίας είναι και οι έλεγχοι που γίνονται από μια σειρά υπηρεσιών, όπως πολεοδομία, υγειονομικό, πυροσβεστική.

Ο υποψήφιος ιδιοκτήτης γυμναστηρίων, θα χρειαστεί αρκετές εργατώρες αλλά και ικανό οικονομικό budget πριν φθάσει να κρατάει στα χέρια του την πολυπόθητη άδεια.

Με το «μανδύα» του αθλητικού σωματείου

Το ίδιο όμως δεν φαίνεται να συμβαίνει για τα αθλητικά σωματεία, που αποκτούν υπόσταση όταν είναι αναγνωρισμένα από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και έχουν αθλητές εν ενεργεία που λαμβάνουν μέρος στα πανελλήνια πρωταθλήματα.

Ο ρόλος τους μάλιστα είναι να παρέχει στα μέλη του υπηρεσίες εκμάθησης των αθλημάτων που καλλιεργεί.

Παρ' όλα αυτά όπως καταγγέλλει ο ΠΑ.ΣΥ.ΓΥ., τα αθλητικά σωματεία έχουν εξελιχθεί σε γυμναστήρια. Παρέχουν υπηρεσίες εκγύμνασης όπως τα γυμναστήρια σε διάφορες μορφές αθλητισμού και φέρονται να λειτουργούν ως ιδιωτικές επιχειρήσεις, χωρίς όμως να αποδίδουν ΦΠΑ, φόρο εισοδήματος και δεν λειτουργούν ως μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί.

«Δημιουργείται από τη μία αθέμιτος ανταγωνισμός με τα νόμιμα αδειοδοτημένα γυμναστήρια που αποδίδουν ΦΠΑ και από την άλλη τίθεται ζήτημα υγείας για τους αθλούμενους, καθώς είναι αμφίβολο αν λειτουργούν με βάση τις αυστηρές υγειονομικές και πολεοδομικές προδιαγραφές που θέτει ο Νόμος», αναφέρουν μέλη του ΠΑ.ΣΥ.ΓΥ. που προτρέπουν τους εν δυνάμει αθλούμενους πριν από την εγγραφή τους να ζητούν άδεια λειτουργίας από το γυμναστήριο το οποίο επισκέπτονται.

Μαζί με το χορό και... pilates

Ο ΠΑ.ΣΥ.ΓΥ. θέτει ζήτημα και για τη λειτουργία των Σχολών Χορού που κανονικά πρέπει να αδειοδοτούνται από το Υπουργείο Πολιτισμού και προβλέπεται να διδάσκουν κλασικό μπαλέτο, σύγχρονο, μοντέρνο, ρυθμική - μουσικοκινητική αγωγή.

Φαίνεται ωστόσο ότι ανάμεσα στα χορευτικά προγράμματα εντάσσονται και προγράμματα εκγύμνασης όπως yoga και pilates, χορογυμναστική, ζούμπα, δραστηριότητες που δεν προβλέπονται από τις άδειες λειτουργίας τους.

Μεγαλύτερο ζήτημα προκύπτει όμως για τις χαρακτηριζόμενες ως σχολές χορού που, ενώ είναι αθλητικοί σύλλογοι χορού, διδάσκουν όλα τα παραπάνω και δεν διαθέτουν ούτε άδεια του Υπουργείου Πολιτισμού, ούτε άδεια λειτουργίας γυμναστηρίου.

Να ξεκαθαρίσει το τοπίο

Ιδιοκτήτες γυμναστηρίων του Βόλου, ζητούν άμεσα μέτρα για να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Επισημαίνουν την ανάγκη ελέγχων από τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς, για το καθεστώς λειτουργίας των γυμναστηρίων - αθλητικών σωματείων, με στόχο τη συμμόρφωσή τους στους Νόμους του Κράτους και τη νόμιμη λειτουργία τους στα πλαίσια που λειτουργούν και οι ίδιοι.

Οπως τονίζουν από τη μία θα δημιουργηθεί υγιές πλαίσιο ανταγωνισμού μεταξύ νόμιμων επιχειρήσεων, από την άλλη τα οφέλη της νομιμοποίησης όσων λειτουργούν παράνομα θα επωμιστούν και τα κρατικά ταμεία αλλά και οι ίδιοι οι αθλούμενοι.

Πηγή: Εφημ. Ταχυδρόμος