Βαθμολογία

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση με την τρόικα

Σχεδόν τέσσερις ώρες διήρκεσε την Κυριακή η κρίσιμη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τους επικεφαλής της τρόικας, λίγες εκατοντάδες μέτρα από τη Βουλή, όπου συζητείται η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης την οποία κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως έγινε γνωστό, θα υπάρξει νέα συνάντηση της τρόικας με το οικονομικό επιτελείο την ερχόμενη Τρίτη. Η τρόικα θα παραβρεθεί στο Eurogroup της Πέμπτης αλλά παραμένει άγνωστο αν θα επιστρέψει μετά στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τον υψηλόβαθμο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, στη συνάντηση της Κυριακής άνοιξαν όλα τα κεφάλαια των διαπραγματεύσεων.

Ειδικότερα, τέθηκαν επί τάπητος ο προϋπολογισμός 2013 και ο προϋπολογισμός 2014, οι εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα, οι αναγκαίες διαρθρωτικές παρεμβάσεις (το μεγάλο τμήμα των οποίων, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, αφορά το υπουργείο Ανάπτυξης - πλειστηριασμοί, επαγγελματικές μισθώσεις), τα προαπαιτούμενα μέτρα για τη δόση των 1 δισ. ευρώ (που εκκρεμεί από τον περασμένο Ιούλιο) και η επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων.

Το συγκεκριμένο στέλεχος υποστήριξε πως «κατά τη συνάντηση δεν έγινε αναφορά σε αριθμούς για όλα αυτά», αν και άλλος παράγοντας του οικονομικού επιτελείου είπε ότι «τα νούμερα είναι υπέρ μας». Θέλησε, όμως, να διαψεύσει το ενδεχόμενο κατάθεσης συμπληρωματικού προϋπολογισμού εντός του 2014.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μεγάλα «ανοικτά μέτωπα» για τους εκπροσώπους των δανειστών εστιάζονται στο φορολογικό σύστημα και στις «τρύπες» στα ασφαλιστικά ταμεία.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο μέτρων για το 2014, αλλά τα προσδιορίζει σε 500-700 εκατ. ευρώ (αντί των 2- 2,5 δισ. ευρώ που φέρεται να ζητεί η τρόικα) και δεν δέχεται τα πρόσθετα μέτρα να αφορούν σε μισθούς, συντάξεις και φόρους.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι ο στόχος της κυβέρνησης επικεντρώνεται σε δύο σημεία:

Να συμφωνηθεί ένα βασικό σενάριο για την εκτέλεση του προϋπολογισμού 2013 και για τον προϋπολογισμό 2014

Να εξεταστεί το κατά πόσον οι παρεμβάσεις από το υπουργείο Εργασίας και τα αποτελέσματα από τη φορολογική συμμόρφωση και τη φορολογική διοίκηση, υπερκαλύπτουν το δημοσιονομικό κενό του 2014.

Ωστόσο, παράγοντας που παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις διαπραγματεύσεις δηλώνει ότι αποκόμισε την εντύπωση, πως οι επικεφαλής της τρόικας δεν επείγονται να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις.

Μάλιστα, ζητούν συνεχώς πρόσθετα στοιχεία, προκειμένου να πειστούν για τις αιτιάσεις της ελληνικής πλευράς σχετικά με τις αναγκαίες παρεμβάσεις στην οικονομία.

Αντίθετα, ανέφερε ο ίδιος παράγοντας, η ελληνική πλευρά επείγεται να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις, με δεδομένη την κατάθεση του νέου προϋπολογισμού έως τις 21 Νοεμβρίου.

Χαρακτηριστικό της ασάφειας, που καλύπτει τη στάση της τρόικας, είναι και το γεγονός ότι την Τρίτη θα συζητηθεί και το εάν και πότε οι εκπρόσωποι των δανειστών θα επανέλθουν στην Αθήνα, αφού εκ των πραγμάτων, οι συζητήσεις θα διακοπούν λόγω της συνεδρίασης του Eurogroup στις 14 Νοεμβρίου.

Συνάντηση με Μητσοτάκη τη Δευτέρα

Οι επικεφαλής της τρόικας θα μεταβούν αύριο στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, προκειμένου να εξεταστεί ο σχεδιασμός για το δεύτερο κύμα διαθεσιμότητας των 12.500 υπαλλήλων, οι οποίοι θα προέλθουν κυρίως από τους ΟΤΑ, τον τομέα της Υγείας και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Επίσης θα συζητηθεί εάν θα προσμετρηθούν στους 4.000 δημοσίους υπαλλήλους, που θα απολυθούν το 2013, οι εργαζόμενοι που θα απολυθούν από τα ΕΑΣ και την ΕΛΒΟ, έπειτα από την αναδιάρθρωσή τους, εφόσον κάτι τέτοιο αποφασίσει τελικά η κυβέρνηση.

Παράλληλα, η τρόικα πρέπει να αποδεχθεί το αίτημα της κυβέρνησης, να μετατεθεί κατά 2-3 μήνες το δεύτερο κύμα της διαθεσιμότητας (με, επίσης, 12.500 υπαλλήλους), καθώς δεν υπάρχουν χρονικά περιθώρια για την ολοκλήρωσή του έως το τέλος Δεκεμβρίου.

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ