Βαθμολογία

Αναζητούν 2.000 απολύσεις ως τα Χριστούγεννα

Τους 2.000 δημοσίους υπαλλήλους που θα απολυθούν ως τα Χριστούγεννα αναζητούν η κυβέρνηση και η Τρόικα. Την ίδια μοίρα θα έχουν 11.000 άτομα μέσα στο 2014, ενώ από τα δύο κύματα διαθεσιμότητας, που αφορούν 25.000 υπαλλήλους, αναμένεται να μείνουν εκτός εργασίας άλλοι 11.000.

Βασική δεξαμενή για τις εξπρές απολύσεις των 2.000 για τις επόμενες 50 ημέρες είναι, όπως αναφέρει η «Ελευθεροτυπία», τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, που έχουν μπει ήδη στο μικροσκόπιo και ορισμένα από αυτά θα κλείσουν με ξαφνικό θάνατο. Στο μικροσκόπιο έχουν μπει και Νομικά Πρόσωπα των δήμων και οι ίδιοι οι δήμοι σε όλη την Ελλάδα, τα ασφαλιστικά ταμεία καθώς και οι τομείς της Υγείας και της Πρόνοιας.

Τη Δευτέρα η Τρόικα θα απαντήσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη για το αίτημα της παράτασης της διαθεσιμότητας τουλάχιστον για δύο μήνες- μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου του 2014. Ακόμη θα δοθεί απάντηση στο ζήτημα των απολύσεων, όπου ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει ζητήσει να προσμετρηθούν στις 4.000 μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου οι 800-1.000 απομακρύνσεις από τις αμυντικές βιομηχανίες, αλλά και να καταμετρηθούν και οι 6.000 συμβασιούχοι που παραμένουν στο δημόσιο με προσωρινές διαταγές και θα απομακρυνθούν όπως προβλέπει πρόσφατος νόμος.

Η διαπραγμάτευση με την Τρόικα για αυτά τα ζητήματα γίνεται με σκληρούς όρους, ενώ την εξέλιξη θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό οι συνομιλίες της Κυριακής με το υπουργείο Οικονομικών. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η Τρόικα θα δώσει την παράταση και ένα ευνοϊκό σενάριο κάνει λόγο και για την αποδοχή της προσμέτρησης των απολύσεων στις αμυντικές βιομηχανίες, αλλά οι δανειστές εμφανίζονται κάθετα αντίθετοι στο ζήτημα των 6.000 συμβασιούχων.

Την ίδια ώρα, η Τρόικα δεν αποδέχεται ότι έχει επιτευχθεί ο ενδιάμεσος στόχος των 2.000 απολύσεων που ανήκουν στην ΕΡΤ, καθώς οπως τονίζουν δεν είναι σαφές πόσοι θα επαναπροσληφθούν στο νέο φορέα. Ετσι περιμένει τον τελικό αριθμό προσλήψεων- έχει ορισθεί στους 662- προκειμένου να αναγνωρίσει το νούμερο των 2.000 απολύσεων.