Βαθμολογία

Νέου τύπου πλαστικές σακούλες τροφίμων

Διάφανες πλαστικές σακούλες για τρόφιμα που θα εμποδίζουν την ανάπτυξη της μούχλας, αναμένεται να κυκλοφορήσουν σύντομα στην αγορά.
Όπως αναφέρει η βρετανική «Telegraph», θα έχουν την ιδιότητα να εμποδίζουν την ανάπτυξη βακτηρίων και μυκήτων και έτσι τα τρόφιμα που θα φυλάσσονται μέσα τους, όπως ψωμί, τυρί ή λαχανικά, να μη μουχλιάζουν σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Οι σακούλες είναι το προϊόν διετούς έρευνας ανάμεσα στην φαρμακευτική Janssen και την εταιρεία κατασκευής πλαστικών Symphony Enviromental. Σε δοκιμές που έγιναν φάνηκε ότι  μπορούσαν να παρατείνουν τη ζωή του ψωμιού και του τυριού χωρίς να τα επιμολύνουν. Συγκεκριμένα διαπιστώθηκε ότι τα τρόφιμα δεν προσβάλλονται από βακτήρια όπως E.coli, σαλμονέλα, λιστέρια, εμποδίζεται η ανάπτυξη μυκήτων στο ψωμί και μυκήτων που επιταχύνουν το σάπισμα των φρούτων όπως ο Mucor piriformis καθώς και του μύκητα Penicillium roqueforti στο τυρί.

Ο Μάικλ Στέφεν, διευθυντής της Symphony Enviromental, υποστηρίζει πως οι σακούλες μπορούν να προστατεύουν αποτελεσματικά εκτός από το ψωμί και το τυρί, τα φρούτα, τα λαχανικά ακόμα και το κρέας.

Στη Βρετανία υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο πετιούνται 15 εκατ. τόνοι τροφίμων επειδή σαπίζουν ή μουχλιάζουν. Το τρόφιμο που πετιέται συχνότερα είναι το ψωμί: 4,4 εκατ. τόνοι, δηλαδή το 1/3 της ποσότητας που αγοράζουν τα νοικοκυριά. Η μεγαλύτερη αλυσίδα σουπερμάρκετ στη Βρετανία Tesco αποκάλυψε τον Οκτώβριο ότι οι μισές ποσότητες ψωμιού από τα ράφια της καταλήγουν στα σκουπίδια.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ