Βαθμολογία

Ξεκινούν οι πλειστηριασμοί ακινήτων

Στη σύσκεψη που είχε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης με την Τρόικα, κυρίαρχο θέμα ήταν το θέμα των πλειστηριασμών. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να προστατευθεί η πρώτη κατοικία και είπαν πως θα προχωρήσουν σε επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος των πλειστηριασμών, σε πολιτικό επίπεδο. Υπενθυμίζεται πως στις 31 Δεκεμβρίου λήγει η περίοδος προστασίας της πρώτης κατοικίας, από τους πλειστηριασμούς.

Όπως αναφέρει το capital, οι δυο πλευρές αποφάσισαν να τηρήσουν... σιγή ασυρμάτου για τις αποφάσεις τις οποίες θα ανακοινώσουν, μέχρι και το τέλος του χρόνου, οπότε και λήγει η περίοδος προστασίας από τους πλειστηριασμούς.

Από την πλευρά του, το υπουργείο, υποστηρίζει με δηλώσεις κορυφαίου στελέχους, πως στη συνάντηση έγινε σαφές ότι δεν υπάρχει λόγος να ανησυχούν αυτοί που έχουν πραγματικά ανάγκη, ενώ σχολίασε ότι ο φόβος πως θα τσακίσουμε την κοινωνία και ότι θα υπάρχουν ουρές από δανειολήπτες, δεν προκύπτει.

«Υπάρχει απόσταση του σεναρίου και του πραγματικού κινδύνου» δήλωσε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε «θέλουμε να βρούμε τα μεγάλα ψάρια και τα μεγάλα δάνεια. Οι φτωχοί άνθρωποι δεν έχουν τίποτα να φοβούνται. Θα έχουν θέμα αυτοί που παριστάνουν ότι δεν μπορούν να πληρώσουν».

Προσθέτει, μάλιστα, πως η στρατηγική της κυβέρνησης θα εκτυλιχθεί στη βάση των δηλώσεων του πρωθυπουργού, ότι δεν θα πειραχθεί η πρώτη κατοικία των φτωχών, ενώ η νομοθετική ρύθμιση που θα έρθει απομακρύνει το σενάριο πλήρους απελευθέρωσης και φέρνει στο προσκήνιο την προσπάθεια της κυβέρνησης να επιτρέψει ξανά τις κατασχέσεις, με οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια.

Τα κριτήρια που θέτει η κυβέρνηση

Υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβέρνησης υποστηρίζει «Θέλουμε να βρούμε τα μεγάλα ψάρια και τα μεγάλα δάνεια. Οι φτωχοί άνθρωποι δεν έχουν τίποτα να φοβούνται. Θα έχουν θέμα αυτοί που παριστάνουν ότι δεν μπορούν να πληρώσουν». Ωστόσο στα κοινωνικά κριτήρια τα οποία θέλει να θέσει η κυβέρνηση δεν είναι ξεκάθαρα, αφού γίνεται λόγος για «συνεργάσιμους δανειολήπτες» και «ελάχιστο όριο αξιοπρεπούς διαβίωσης». Από την άλλη πλευρά πάντως η Τρόικα δεν έχει εγκρίνει ακόμη τις προτάσεις της κυβέρνησης για αυτούς τους ορισμούς για τους οποίους εκτιμάται ότι θα έχουν ιδιαίτερη σημασία στο θέμα των πλειστηριασμών.

Στον... «αέρα» και οι εμπορικές μισθώσεις

Για τις εμπορικές μισθώσεις αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα συνεδρίαση των κυβερνητικών εταίρων, καθώς η Τρόικα δεν δέχεται κάτι λιγότερο από την πλήρη απελευθέρωση ενώ το υπουργείο Ανάπτυξης πιέζει ώστε οι νέες ρυθμίσεις να αφορούν στις νέες μισθώσεις. Στόχος όμως είναι να ολοκληρωθεί αυτή η εκκρεμότητα την ερχόμενη εβδομάδα.

Το 40% των δανειοληπτών δεν μπορεί να πληρώσει το δάνειο του

Μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα εκτιμούν Έλληνες οικονομολόγοι και παράγοντες της αγοράς ότι θα προκληθεί εάν αρθεί το μέτρο της απαγόρευσης πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Όπως είχε αναφερθεί κατά το συνέδριο για την αγορά ακινήτων Prodexpo 2013, o οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Γιάννης Μουρμούρας, o κίνδυνος να προκληθεί μεγάλος κοινωνικός αντίκτυπος που θα μπορούσε να επηρεάσει την ισχνή ανάπτυξη της οικονομίας που τοποθετείται από το 2014 θα είναι ιδιαίτερα υψηλός. Την ίδια στιγμή, το 40% των δανειοληπτών αδυνατεί να εξυπηρετήσει το στεγαστικό του δάνειο ακόμα και μετά τη ρύθμιση στην οποία έχει προχωρήσει σημείωσε ο Δημήτρης Ανδρίτσος, επικεφαλής της Eurobank Real Estate. Όπως εξήγησε, εάν απελευθερωθούν οι πλειστηριασμοί θα οδηγηθούν σε «βγουν στο σφυρί χιλιάδες σπίτια, τη στιγμή που τα αδιάθετα ακίνητα ανέρχονται σε 250.000. Ο κ. Ανδρίτσος ανέφερε πως μολονότι η πτώση τιμών στις κατοικίες κινείται σε επίπεδα γύρω στο 30%, στα επαγγελματικά ακίνητα η πτώση κυμαίνεται μεταξύ 40% και 60%.

Περίπου 62.000 ακίνητα θα βγουν στο σφυρί από την 1η Ιανουαρίου του 2014

Λίγο πριν τον πλειστηριασμό βρίσκονται περίπου 62.000 ακίνητα και για την ακρίβεια, κατοικίες, γραφεία, καταστήματα και εξοχικά. Πρόκειται να βγουν στο σφυρί από την 1η Ιανουαρίου του 2014, εφόσον αρθεί η απαγόρευση της διενέργειας πλειστηριασμών. Αυτός είναι, κατά πληροφορίες, ο αριθμός των δανείων για τα οποία οι τράπεζες έχουν εκδώσει τα τελευταία έξι χρόνια, διαταγές πληρωμής, καθώς οι περίπου 50.000 δανειολήπτες και ιδιοκτήτες των υποθηκευμένων ακινήτων βρέθηκαν στο «κόκκινο». Από τους 50.000 δανειολήπτες τουλάχιστον 15.000 εντοπίστηκαν να έχουν τη δυνατότητα πληρωμής των δόσεων τους, δηλαδή διαθέτουν τραπεζικούς λογαριασμούς και ακίνητα πέραν των προσημειωμένων, αλλά κρύβονται πίσω από αναστολές της διενέργειας πλειστηριασμών.

Πηγή: Iefimerida.gr