Βαθμολογία

«Τα παιδιά μου νιώθουν όπως οι Εβραίοι υπό τον Χίτλερ»

Σε έναν μάλλον αναπάντεχο ιστορικό παραλληλισμό προχώρησε ο Μπερλουσκόνι, μιλώντας στον γνωστό δημοσιογράφο της RAI, Μπρούνο Βέσπα, για το νέο του βιβλίο που συνδέεται με την πρόσφατη πολιτική ιστορία της Ιταλίας.

«Τα παιδιά μου λένε ότι αισθάνονται όπως πρέπει να ένιωθαν οι εβραϊκές οικογένειες στην Γερμανία, επί των ημερών του Χίτλερ. Πέφτουν όλοι πάνω μας» επεσήμανε ο επικεφαλής της ιταλικής κεντροδεξιάς. «Είμαι 100% Ιταλός, δεν εξετάζω το ενδεχόμενο να πουλήσω τις επιχειρήσεις μου και να φύγω» ξεκαθάρισε ο Μπερλουσκόνι.

Πολλοί σχολιαστές είχαν επισημάνει αμέσως ότι η δήλωση Μπερλουσκόνι θα προκαλούσε την αντίδραση των εβραϊκών κοινοτήτων, οι οποίες είχαν εκφράσει ήδη την έντονη αντίθεσή τους σε δηλώσεις του στο πρόσφατο παρελθόν, όταν είχε αποπειραθεί να υποβαθμίσει τις πολιτικές και ιστορικές ευθύνες του Μουσολίνι.

«Η Ιταλία δεν έχει τις ίδιες ευθύνες με τη Γερμανία. Οι νόμοι με τις φυλετικές διακρίσεις κατά των εβραίων ήταν το χειρότερο λάθος του Μουσολίνι, που είχε κάνει όμως και πολλά καλά πράγματα» είχε πει ο Μπερλουσκόνι τον Ιανουάριο.

Η πρόβλεψη των αναλυτών δεν άργησε να επαληθευτεί: «Πρόκειται όχι μόνο για έναν άτοπο παραλληλισμό, αλλά και για μια βαριά προσβολή της μνήμης όλων εκείνων οι οποίοι στο παρελθόν έχασαν κάθε δικαίωμα και στο τέλος της τραγικής εκείνης περιόδου την ίδια τους τη ζωή» δήλωσε ο Ρέντσο Γκατένια, πρόεδρος των Εβραϊκών Κοινοτήτων της Ιταλίας.