Βαθμολογία

Aνοικτά καταστήματα θέλουν οι ξενοδόχοι

Έκκληση προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, εμποροϋπάλληλους, καταστηματάρχες και πολιτεία, να αναζητήσουν μία κοινά αποδεκτή λύση, με στόχο να παραμένει ζωντανό το κέντρο των πόλεων, της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και τα καταστήματα να λειτουργούν όλες τις Κυριακές του χρόνου απευθύνει το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΞΕΕ).

Χαρακτηρίζει δε ως ιδιαίτερα θετικό βήμα την ανταπόκριση τόσο των τουριστών όσο και των Ελλήνων, στην κυριακάτικη "πιλοτική" λειτουργία των καταστημάτων στο κέντρο της Αθήνας.

Όπως αναφέρει το ΞΕΕ, η λειτουργία των καταστημάτων όλες τις Κυριακές θα βοηθήσει ιδιαίτερα στην τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας στις χειμαζόμενες τοπικές οικονομίες.

Όπως υποστηρίζει το Επιμελητήριο, το μέτρο του ανοίγματος των εμπορικών καταστημάτων στα μεγάλα αστικά κέντρα την Κυριακή, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη της τουριστικής αγοράς του city break, γεγονός που θα διευκολύνει την αύξηση των επισκεπτών τα Σαββατοκύριακα και θα αυξήσει την οικονομική δραστηριότητα των επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με το Επιμελητήριο, ο τουρισμός του Σαββατοκύριακου είναι μία εξαιρετικά αναπτυγμένη μορφή τουρισμού σε όλη την Ευρώπη, που εισφέρει σημαντικά οφέλη στις οικονομίες των ευρωπαϊκών πόλεων. Συνολικά, 40 εκατομμύρια επισκέπτες, ετησίως, πραγματοποιούν ταξίδια Σαββατοκύριακου, κυρίως την περίοδο εκτός τουριστικής αιχμής, αποτελώντας μία σημαντική αγορά πελατών και πηγή εσόδων, στην οποία οι ελληνικές πόλεις έχουν πολύ χαμηλό μερίδιο και όφελος. Όμως, η ανάπτυξη του θεσμού του city break, διεθνώς, προϋποθέτει τη λειτουργία του εμπορικού κέντρου των πόλεων ακόμη και τις Κυριακές.

Πηγή: skai.gr